Paikalliset | 27.06.2019 09:23

Mansikkatilan pelloilla korjataan herkullista satoa

Mansikkatilan pelloilla korjataan herkullista satoa

Perhetilan mansikoista iloitsevat myös mansikkaviljelijöiden neljäs polvi. Ylhäällä vasemmalta oikealle Siiri ja Veera Heikkinen sekä Oona ja Nooa Moilanen. Alhaalla Viola Mecklin.

Astuessa tilamyymälän ovesta sisään valtaa mansikkainen tuoksu aistimaailman. Ympärillä on neliömetreittäin vateja, joiden täytteenä on isoja pulleita mansikoita. Sesonki käy kuumana.
Vadit on täytetty mansikkatila Mansikkamäki Mecklinin pelloilla ja tilamyymälässä mansikat siirretään pahvilaatikoihin, joissa ne matkaavat eteenpäin jaettaviksi pääkaupunkiseudulle ja Turkuun.
Mansikkamäen tila on lietolainen perheyritys, joka on toiminut samassa paikassa jo 60 vuoden ajan. Nykyään toiminnasta vastaavat kolmannen polven viljelijäveljekset Juho ja Janne Mecklin, mutta myös veljesten vanhemmat ovat aktiivisesti mukana perhetilan pyörittämisessä.
Juho Mecklin toteaa kokemuksen syvällä rintaäänellä, että tämä kesä on ollut hyvä mansikoiden viljelylle.
—Vähän enemmän olisi voinut sataa, mutta verrattuna aikaisempiin kesiin on tänä kesänä ollut hyvät säät tähän asti.
—Mansikkasato on hyvin riippuvainen sääolosuhteista. Mansikat homehtuvat, jos sataa liikaa ja jos vesi jää seisomaan pellolle. Toisaalta mansikat kypsyvät liian nopeasti ja jäävät pieniksi, jos helle on liian kova, selventää Juho Mecklin.

Joka vuosi jotain uutta

Perhetilalla kokeillaan joka vuosi uusien mansikkalajikkeiden viljelyä, jotta löydettäisiin ne lajikkeet, jotka tuottavat silloisissa olosuhteissa hyvän sadon ja parhaan maun. Vakioviljeltäviin lajikkeisiin kuuluvat muun muassa Polka, Sonata ja Salsa.
—Polka on tosi tunnettu lajike Suomessa, mutta sen marjat tuppaavat jäämään kovin pieniksi verrattuna kahteen muuhun vakiolajikkeeseen, tuumii Mecklin.
Mansikoiden viljely isossa skaalassa ei missään nimessä ole rutiininomaista, vaan viljelijöiden täytyy alati sopeutua muuttuviin olosuhteisiin ja etsiä optimaalisinta vaihtoehtoa sadon takaamiseksi.
—Vaikka kesäkuu on ollut tällainen, ei se tarkoita, että heinäkuu olisi. Suomessa voi yhtäkkiä iskeä päälle parin viikon sadekausi ja sitten menevät suunnitelmat uusiksi, kertoo Mecklin.
Viljelijä on kuitenkin jo oppinut ettei tulevaa kannata murehtia, vaan keskittyy tämän hetkisiin askareisiin.
Suomessa mansikkasesonki alkaa kesäkuussa ja loppuu syyskuun lopussa. Tähän asti on viljelijällä täysimittaisia päiviä, joiden aikana huolehditaan niin mansikoiden viljelystä kuin niiden eteenpäin jakelusta.
—Kokeilunhaluisina olemme aloittaneet mansikoiden viljelyn myös kasvutunnelissa tänä vuonna. Kasvutunneli on kasvihuoneen näköinen laitos, jossa mansikat kasvavat telineissä, joihin on upotettu turvepohjainen kasvualusta.
Avomaan mansikan lisäksi, saa Mansikkamäeltä siis myös tunnelimansikkaa, mutta tunnelimansikan viljely on vielä alkutekijöissä.
—Uuden viljelytekniikan opettelu vie aikaa, joten en osaa antaa mitään ennustetta siitä, että miten tämä projekti etenee. Jo rakennetuissa tunneleissa ainakin jatketaan viljelyä, paljastaa Mecklin.

Emilie Suominen

Ayoub Aitjbaba | 27.01.2023 08:16

Hello My name is Ayoub I have a 23 years old I have experience with pickin fruits and vegetables I want to work with your farm

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2025 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.