Pääkirjoitus | 17.10.2024 14:54

Asiakkaat tyytyväisiä kotihoitoon, mutta…

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos julkaisi viikko sitten tuloksensa valtakunnallisesta vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyyden seurannasta. Kyselyssä vanhuspalvelujen asiakkaat arvioivat asteikolla 1—10, kuinka mielellään he suosittelisivat palvelua läheisilleen. Kotihoidossa 57 prosenttia vastaajista antoi pisteet 9—10. Vastausten keskiarvo oli 8,5.

Sen sijaan kotihoidon avun ja palvelun riittävyyteen täysin tyytyväisten osuus oli pienentynyt vuodesta 2022 vuoteen 2024 neljä prosenttiyksikköä ollen nyt 54 prosenttia. Olonsa täysin turvalliseksi kokevien osuus oli pudonnut kahdeksan prosenttiyksikköä 52 prosenttiin. Tässä kohtaa on hyvä huomata, että vuoden 2022 kysely tehtiin ennen hyvinvointialueiden toiminnan alkua.

Sattumalta samaisena päivänä Loimaan Lehti julkaisi jutun Loimaan eteläisen kotihoidon koulutustilaisuudesta, joka uutisen mukaan oli järkyttänyt kotihoidon työntekijöitä. Jutun mukaan koulutuksen oli tarkoitus ”ravistella”. Uutinen sai valtakunnallista julkisuutta. Varhan seuraavana päivänä julkaistun tiedotteen mukaan koulutuksen teemana oli itsensä johtaminen. ”Joidenkin työntekijöiden alaistaidoissa ja päivittäisessä vuorovaikutuksessa on ollut puutteita.” Alaistaidon voi johtaa sanoista alaisena olemisen taito, mutta sillä tarkoitetaan tiimityöskentelyä ja yhteistyötaitoa. Jutun perusteella koulutus taisi epäonnistua.

Palataan THL:n kyselyyn. Sen mukaan eniten ollaan tyytymättömiä ulkoiluun ja virkistystoimintaan. Asiakkaat toivovat, että hoitajilla olisi hetki aikaa pysähtyä ja keskustella. Kotihoidon asiakasmäärä julkisesti järjestetyissä palveluissa on vähentynyt, vaikka samaan aikaan avuntarvitsijoiden määrä on kasvanut. Kotihoito painottuu entistä enemmän paljon apua tarvitseville iäkkäille.

Jo 20 vuotta sitten Tilastokeskus laski, että vuodesta 2000 vuoteen 2030 yli 65-vuotiaiden määrä kasvaa 78 prosenttia. Hoidon tarve kasvaa, resurssit eivät niinkään. Nobel-palkinto sille, joka ratkaisee tämän yhtälön. Tai kahvit ja kampaviinerit ainakin.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.