Pääkirjoitus | 16.02.2024 14:41

Kolmastoista

Kun Alexander Stubb astuu virkaansa Suomen tasavallan presidenttinä maaliskuun alussa, hän on 13:s presidenttimme. Lukuun 13 liittyy monia uskomuksia, mutta se on tärkeä myös matematiikassa. Se esiintyy esimerkiksi Fibonaccin lukujonossa, jonka voi nähdä Turussa Turku Energian piipussa. Teoksen toteutti taiteilija Mario Merz vuonna 1994.

Porilainen jääkiekkolegenda Veli-Pekka Ketola pelasi numerolla 13. Kun Ketola pelasi Pohjois-Amerikassa WHA-liigassa Winnepeg Jetsissä, seura ei antanut lupaa käyttää epäonnen numeroa.

Tasavallan presidentin vaalin toista kierrosta on kiitelty demokratian voittona. Tällä tarkoitetaan ehdokkaiden, Alexander Stubbin ja Pekka Haaviston asiallisia ja toista kunnioittavia vaaliväittelyjä. Vaikka vaalin tulos oli tiukin suoran presidentinvaalin historiassa, ehdokkaat eivät halunneet vaalin jakavan kansakuntaa. He olivat yhdessä sopineet, että vaalin voittaja vierailee hävinneen vaalivalvojaisissa. Näin Stubb tekikin. Hieno ele.

Historian harrastajat muistuttavat, että Stubb ei ole ensimmäinen Alexander Suomen valtionpäänä. Autonomian aikana Suomen suuriruhtinaita olivat Aleksante-
rit I, II ja III.

Stubb on korostanut olevansa kaksikielinen, jonka äidinkieliä ovat suomi ja ruotsi. Suomen presidenteistä Mannerheimin kotikielenä oli ruotsi. Ilmeisesti muut presidenttimme ovat olleet suomenkielisiä. Stubb tarkoittaa suomeksi sänkeä tai kantoa.

Valittu presidentti ryhtyy toimeensa valitsemistaan seuraavan kuukauden ensimmäisenä päivänä, jolloin hän antaa eduskunnan edessä juhlallisen vakuutuksen: ”Minä N.N., jonka Suomen kansa on valinnut Suomen tasavallan presidentiksi, vakuutan, että minä presidentintoimessani vilpittömästi ja uskollisesti noudatan tasavallan valtiosääntöä ja lakeja sekä kaikin voimin edistän Suomen kansan menestystä.”

Onnea tehtävään.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.