Pääkirjoitus | 18.07.2024 09:30

Sähköpotkulaudalla vain yksi kerrallaan

Tuttu näky suomalaisessa liikenteessä. Sähköpotkulauta tai sähköskootteri sujahtaa yli tien, ehkä suojatien kohdalta, mutta sujahtaa kuitenkin. Eikä liene tavatonta, että sähköpotkulaudan kyydissä on matkustaja. Pari päivää sitten näin sähköskootterin, jossa matkusti kolme nuorta. Kaksi kyydittävää seurasi, mitä mielenkiintoista on älylaitteen näytöllä. Kuljettaja vilkuili sekä liikennettä että näyttöä.
Armonta menoa, tiesi jo laulava talonmies Sepi Kumpulainenkin.
Voi Technology Ab lähetti viime viikolla tiedotteen, jonka otsikkona oli ”Harva tietää, että tästä virheestä sähköpotkulaudalla voi napsahtaa sakot.” Voi-yhtiö ei liity meijeriteollisuuteen, vaan se on ruotsalainen start-up-yritys, joka tarjoaa puhelinsovelluksella vuokrattavia sähköpotkulautoja.
Voi kiinnittää huomiota siihen, että liikenteessä näkee toisinaan sähköpotkulautoja, joiden päällä on useampi kuin yksi henkilö. Ensinnäkin moinen on kielletty sähköpotkulautayhtiöiden säännöissä, mutta myös lainsäädännössä. Suomen tieliikennelain mukaan sähköpotkulautaa ei saa käyttää kuin yksi henkilö kerrallaan. Jos poliisi havaitsee useampia henkilöitä sähköpotkulaudalla, seurauksena voi olla 40 euron liikennevirhemaksu.
Sähköpotkulaudat on suunniteltu vain yhden henkilön käyttöön. Useampi henkilö laudan päällä lisää onnettomuuden riskiä. Tarkkaavaisuus herpaantuu ja myös laudan ohjaaminen vaikeutuu.
Voin tiedotteessa luetellaan perusteluja, miksi sähköpotkulauta soveltuu vain yhden henkilön liikkumiseen. Jousitusosat, moottorit, jarrut ja renkaat on suunniteltu kestämään yhden ajajan painoa. Kun kyydissä on kaksi henkilöä, turvalliseen pysähtymiseen voi kulua jopa kaksi kertaa enemmän aikaa kuin normaalisti.
Tämä olisi hyvä kertoa myös tiedotteen kohderyhmälle eli nuorille.
Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.