Uutisotsikot
Urheilu
Paikalliset | 15.05.2025 10:14
Vanhalinna kärsii ilkivallasta

Viime torstaiaamuna Vanhalinnan väkeä odotti ei-niin-mieluinen yllätys. Museoalueen laavun roska-astia oli hajotettu ja roskat levinneet ympäriinsä. Lisäksi laavun kattoa oli yritetty polttaa.
—Nyt riitti! sanoo Liedon Vanhalinna -säätiön toiminnanjohtaja Kaisa Nikkilä.
—Tekijät onneksi näkyvät valvontakamerassa. Olen tehnyt ilkivallasta rikosilmoituksen.
Vanhalinna on kärsinyt ilkivallasta paljon muutenkin. On roskaamista, paikkojen hajottamista, liikkumissääntöjen rikkomista, laittomien nuotioiden tekoa. Lisäksi museoalueen pihassa rallataan, nurmikoillakin, ja esimerkiksi rantasaunalle, jossa aikoinaan itse Kekkonenkin on käynyt löylyissä, on murtauduttu useamman kerran.
—Meiltä loppuvat kädet ja rahat jatkuvaan korjaamiseen, Nikkilä toteaa.
Vanhalinna ei ole ainoa. Ilkivaltaa on nyt paljon ympäri Lietoa. Se työllistää kaupunkia tällä hetkellä paljon, kertoo teknisten palveluiden toimialajohtaja Jonas Nylund.
—Meidän kokemuksemme mukaan ilkivalta on ollut lisääntymään päin, Nylund harmittelee.
Kaupungin kiinteistöistä erityisesti vanha Keskuskoulu, nykynimeltään Taatilan yläkoulu, kärsii ilkivallasta.
—Jollain saattaa olla ajatus, ettei vanhalla ole enää niin väliä, kun uusi koulu on tulossa. Mutta ei se tietenkään niin ole.
Rikotun korjaaminen ja uusiminen, siivoaminen ja töhryjen peseminen tulevat kalliiksi. Nylund arvioi, että ilkivalta kustantaa kaupungille kokonaisuudessaan vuosittain 50.000—70.000 euroa.
Välillisiä kustannuksia tulee myös tilanteiden selvittelystä. Nylund itse on ollut mukana sovittelukäsittelyissä. Kaupunki pyrkii tekemään jokaisesta ilkivallasta rikosilmoituksen, ja tekijöitä onkin jäänyt kiinni.
Sen tarkemmin Nylund ei osaa sanoa, ketkä tihutöitä tekevät, mutta sovittelukäsittelyissä on ollut osallisina kouluikäisiä mutta vanhempiakin.
—Tärkeää olisi, että tästä aiheesta puhuttaisiin kodeissa, Nylund sanoo.
Lisää valvontaa
Vanhalinnan kartano- ja linnavuorimiljöö kuuluu VARK-alueisiin. Se on siis valtakunnallisesti merkittävä arkeologinen alue.
—Meidän tehtävämme on lain nojalla suojella tätä paikkaa, Kaisa Nikkilä painottaa.
Vaikka Vanhalinna on yksityisomistuksessa, tärkeä arvo on ollut pitää alue avoimena kulttuurihistoriallisena retkeilypaikkana. Tätä alueen ”yleishyödyllisyyttä” tuki hiljattain myös Liedon Säästöpankkisäätiö, joka myönsi Vanhalinnalle 8.500 euron apurahan alueen opastekyltteihin.
Jotta alue pysyy jatkossakin kävijöille avoimena, hyvää retkeilyetikettiä on noudatettava muun muassa kulkemalla polkuja ja portaita pitkin, eikä linnavuoren ympäri saa kiertää polkupyörillä.
Aluetta valvotaan valvontakameroin ja Nikkilän mukaan niitä tullaan asentamaan lisää.
Laavu on asetettu kesän koetinkiveksi.
—Laavun tilannetta katsotaan tämä kesä. Jos ilkivalta jatkuu, syksyllä ratkaistaan, poistetaanko se kokonaan, hän kertoo.
Maria Suomi
Tilaa Turun Tienoo
Tilaushinnat 1.1.2025 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.
Ole ensimmäinen, joka kommentoi.
Kommentoi