Pääkirjoitus | 14.09.2023 10:13

Asukkaiden toiveet esillä

Kunnat ja kaupungit ovat viime vuosina ottaneet käyttöön asukasbudjetteja. Niiden idea on yksinkertainen. Talousarvioon varataan tietty summa rahaa. Sitten kuntalaisilta kysytään, mitä rahalla pitäisi tehdä.

Lieto toteutti oman asukasbudjettinsa tänä vuonna. Siihen on varattu 80.000 euroa. Toteutettavat ehdotukset ovat kävelyreitti Aurajoen varteen (kustannusarvio 10.000 euroa), ulkokuntosali Loukinaisiin/Vanhalinnaan (40.000) ja monitoimipallokenttä Tarvasjoelle (15.000).

Kaupunkilaisten äänestyksessä ehdotus koirapuistosta sai toiseksi eniten ääniä, mutta koirapuiston kustannusarvio on 80.000 euroa. Se olisi siis vienyt koko asukasbudjettiin varatun summan.

Lietolaiset siis haluavat lisää ulkoliikuntapaikkoja, jotka hyvin hoidettuina kestävät vuosia kaupunkilaisten ilona.

Asukasbudjetilla voi tuottaa myös aineettomia palveluja. Mielenkiintoinen oli 4H:n ehdotus nuorten työllistämisestä ikäihmisten ja lapsiperheiden avuksi. Sen kustannusarvio on 15.000 euroa. Ehdotus tuli äänestyksessä seitsemänneksi.

Turun kaupungin uusi asukasbudjettikierros on alkamassa lokakuussa. Turku on varannut asukasbudjettiinsa kolme miljoonaa euroa. Turkulaiset voivat jättää ehdotuksia rahojen käytöstä loka—marraskuun aikana. Maaria-Paattisten alueelle on varattu 270.000 euroa.

Nyt voi tietenkin kysyä, mihin asukasbudjetteja tarvitaan. Eikö kaupunginvaltuusto ole valittu juuri sen takia, että kaupunkilaisten mielipiteet tulisivat esille. Kyllä. Mutta koska kuntien menoista melkoinen osa menee lakisääteisiin palveluihin, on hyvä, että asukkaat saavat ihan itsekin päättää, mitä maksamillaan verovaroilla voisi toteuttaa.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.