Pääkirjoitus | 30.12.2021 08:18

Suomi valitsi puolensa (taas)

Syyskuun alussa vuonna 1992 seisoin Turun lentokentällä niska kenossa. Blue Angels -niminen yhdysvaltalainen taitolentoryhmä esitteli F/A-18 Hornettejaan ja väkeä oli kuin pipoa: olihan vielä vallalla yhtenäiskulttuurin aika. Tuolloin en tajunnut Suomen tekemän hävittäjävalinnan merkitystä, kunhan ihmettelin vauhtia ja meteliä.

Noinkohan ensi syksynä Lockheed Martin järjestää samanlaisen sotakoneiden promotilaisuuden, jää nähtäväksi. 90-luvulla näytöksellä paitsi viihdytettiin lamakansaa, kartutettiin myös kansan syvien rivien yleistä hyväksyntää. Hävittäjälentokoneet eivät olleet tuolloinkaan halpoja, eikä Suomen ja Venäjän välinen poliittinen tilanne hääppöinen. Eduskunnassa tehtiin ulko- ja turvallisuuspoliittinen linjaus, jolla Suomen ja Yhdysvaltojen sotilaallinen yhteistyö varmistui 30 vuodeksi. Tämän vuoden joulun alla rivien välissä todettiin, että 90-luvun ratkaisu oli hyvä, ja sille on sopivaa hakea jatkokautta.

F-35 oli etukäteen — kuulemma — tekninen ennakkosuosikki. Haittaa ei ollut myöskään siitä, että Suomen valtion puoliksi omistama Patria ja Nato-maa Norjan puoliksi omistama Kongsberg-konserni ovat tehneet yhteistyötä samaisen F-35-hävittäjän tuotannossa jo pitkään.

Päätös on tehty, mutta jälkipulinoita ei pidä vaientaa. Hankinnan taustojen selvittäminen on paikallislehdelle vähintään hankalaa. Veronmaksajien etu olisikin, että hankintapäätökseen johtaneita seikkoja avattaisiin vapaaehtoisesti, edes jälkikäteen, Puolustusvoimien ja Valtiontalouden tarkastusviraston toimesta.

Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.