Pääkirjoitus | 17.06.2021 08:29

Vaalitulos oli odotettu yllätys

Loppujen lopuksi kaikki meni niin kuin uumoiltiin. Perussuomalaisten nousu oli vahvaa, muilla puolueilla oli hankalampaa. Kuntavaalien jäljiltä useampi pitkäaikainen kuntapoliitikko jäi ilman jatkokautta. Valtuustojen vaihtuvuus pyörii 40—50 prosentissa, eli seuraava valtuustokausi alkaa monella uutta opetellessa.
Sekä Liedossa että Ruskolla valtaa nousivat jakamaan perussuomalaiset. Ruskolla lisäpaikkoja tuli kolme, Liedossa neljä. PS-valtuutetuista uusia on enemmistö, ja nähtäväksi jää, miten kuntapolitiikka luonnistuu.

Vihreät menettivät Ruskolla puolet valtuustopaikoistaan, vaikka vaalien alla puhuttiin paljon puolueelle läheisistä kouluasioista. Liedossa vihreät saivat lisäpaikan, todennäköisesti samalla teemalla. Kunnat eivät ole veljiä keskenään.
Paikallisesti positiivisena asiana pohjoinen Turku sai kaksi lisäpaikkaa Turun valtuustoon. Tämä lupaa hyvää alueen maankäytölle ja lähipalveluille.

Äänestysaktiivisuus laski valtakunnassa, mutta Tienoon kunnat kunnostautuivat tapojensa mukaan keskiarvoa aktiivisempina äänestäjinä. Täkäläistenkin kuntienkaan prosenteissa ei silti ole hurraamista. Sekä Liedossa että Ruskolla äänestämässä kävi harvempi kuin kaksi kolmasosaa äänioikeutetuista. Vaikka vaalien alla korostettiin kuntavaaleissa päätettävän nimenomaan niistä ”ihmistä lähellä olevista asioista”, ilmeisesti joka kolmas suomalainen on ympäristönsä suhteen välinpitämätön.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.