Uutisotsikot
Urheilu
Paikalliset | 01.12.2022 15:14
Luonto ottakoon haltuun Kyöstilän rauniot

Liedon keskustaan on perustettu uusi luonnon monimuotoisuutta vaaliva biodiversiteettialue.
—Joku voi nähdä tässä hoitamattoman alueen. Mutta se on hallittua hoitamattomuutta, jota sekä me ihmiset että eliöt tarvitsemme, painottaa Liedon museon museonjohtaja Leena Viskari.
Parinkymmenen aarin kokoinen biodiversiteettialue rajaantuu Annantuvan pihapiirin, Aurajoen jokipolun ja Katkonojan väliin. Sijaintinsa mukaan se on nimetty Kyöstiläksi.
—Tässä paikalla sijaitsi ennen Kyöstilän tilan päärakennus. Päärakennus purettiin 1960-luvulla, ja sen jälkeen alue on saanut olla rauhassa.
Vuosikymmenten aikana paikalle on muodostunut lehtomainen elinympäristö. Vanhasta asutuksesta muistuttavat rakennuksen rauniot sekä villiintyneet pihapuutarha kasvit. Härkätien ympäristönsuojeluyhdistys teki paikelle lajistokartoituksen.
Biodiversiteettialue-määrittely takaa, että kaistale saa olla jatkossakin rauhassa. Maa-alan omistaa Liedon kaupunki ja sen hoitovastuu on Liedon museolla.
—Biodiversiteettialuetta hoidetaan hallitusti. Jos siihen tulee jotain vaarallista tai vaikka vieraslajeja, ne poistetaan. Muuten alue annetaan olla omillaan.
Luonnontilainen ympäristö tarjoaa elinmahdollisuudet monille kasveille, puille sekä hyönteis-, lintu- ja nisäkäslajeille.
—Kasvukeskuksen vieressä on hyvä olla myös ihmisille tilaa hengittää, Viskari lisää.
”Ilmastotoimet eivät lopu tähän”
Liedon museo on mukana Varsinais-Suomen museoiden ilmastolupaus -hankkeessa. Hankkeen myötä se on sitoutunut vähentämään hiilijalanjälkeään sekä lisäämään positiivisia ympäristövaikutuksia.
—Kyöstilän biodiversiteettialueen perustaminen on tätä molempia, kehuu hankkeen projektikoordinaattori Maija Talja.
Lieto on hankkeessa mukana olevista museoista ensimmäinen, joka perusti biodiversiteettialueen.
—Mutta kukaan ei ole yllättynyt, että ensimmäinen oli juuri Liedon museo. Täällä on panostettu muutenkin kestävään kehitykseen, Talja jatkaa.
Museonjohtaja Leena Viskari kokee, että mitä kauemmas katsoo taakse sitä paremmin voi hahmottaa eteenpäin.
—Ihmiselle on tyypillistä toistaa samat virheet. Siksi menneestä tulee katsoa, mitä tehtiin ja miten se toimi. Kannattaako jatkaa samalla tavalla vai tehdä jotain muuta.
Liedon museon ilmastotoimet eivät lopu biodiversiteettialueen perustamiseen.
—Eivät missään nimessä, Viskari vahvistaa.
—Kaikenlaisia ajatuksia on tulevaan, mutta niistä on vielä varhaista puhua.
Varsinais-Suomen museoiden ilmastolupaus -hanke alkoi tänä kesänä ja kestää ensi vuoden loppuun. Liedon museon lisäksi mukana on 12 muutakin museo-organisaatiota, muun muassa Liedon Vanhalinna. Hanketta rahoittaa Museovirasto.
Maria Suomi
Tilaa Turun Tienoo
Tilaushinnat 1.1.2025 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.
Ole ensimmäinen, joka kommentoi.
Kommentoi