Paikalliset | 12.08.2021 08:38

Avomaan leikkokukat ilahduttavat Ruskolla

  • Minna Nikulan pihalla kasvaa lukuisia erilaisia avomaan leikkokukkia, joista asiakkaat voivat kerätä itselleen unelmien kimpun.

  • Kukkamaalla viihtyvät lukuisat pörriäiset.

  • Sinisen ruiskaunokin tunnistavat monet. Ensi kesäksi Minna Nikula aikoo kasvattaa lajikkeen väriskaalaa.

  • Pitkään kukkiva tsinnia on sekä Minna Nikulan että hänen asiakkaidensa suosikki leikkokukista.

Rusko Minna Nikula on uunituore ruskolainen. Perhe on vasta muuttanut Etelä-Karjalasta 400 kilometrin takaa Nikulan miehen vanhaan mummulaan. Puutarhanhoito on aloitettu kuluvana kesänä, ja pidemmän aikaa hoitamattomana ollut piha kaipasikin kunnostusta.
Nikula ei ole floristi, mutta kukkaharrastus on kulkenut mukana jo vuosien ajan.
—Saan kukista iloa ja sielunrauhaa. Ison pellon saatuamme ajattelin, että siihen olisi ihanaa istuttaa kotimaista avomaan leikkokukkaa. Halusin testata, mikä kasvaa ja mikä ei, Nikula kertoo.
Pian hän hoksasikin, että pihan pelloilla menestyvät parhaiten maanpäälliset kasvit.
—Entinen emäntä asui täällä 50 vuotta. Hän sanoi, että pelto on haastava, eikä juuri mikään kasvanut maan alla. Ajattelin, että pitääkin kokeilla, mikä kasvaa ylöspäin.

Pelto passeli pörriäisille

Ensimmäiseksi kesäksi pihalle tehtiin noin 150 metrin kukkamaa ja loppu jätettiin niityksi. Minna Nikula kertoo käyttävänsä luonnonmukaisia kasvatusmenetelmiä. Kevään kirvaongelmakin hoitui luonnon avustuksella.
—Keväällä yritimme esikasvattaa kasveja, josta aiheutui kirvaongelma sisälle. Sekin hoitui sillä, että toimme kasvit ulos, ja leppäkerttupataljoona poisti kirvat luonnollisesti, Nikula selittää.
Tontin reunalla virtaa Ruskonjoki, josta kasteluvesi otetaan peltoon. Tällä hetkellä kukkaniityllä käytetään runsaasti maanparannuskasveja, sillä peltoa ei ole käytetty vuosiin. Kasvien juuristolla ilmataan pellon maaperää.
Nikula on ollut ilahtunut pellon pörriäisten määrästä.
—Käytämme täysin luonnonmukaisia menetelmiä, emmekä lainkaan tuhoaineita. Täällä rikkaruoho on meidän ystävä! Lisäksi torjunta-aineettomuus takaa pölyttäjäystävällisyyden, Nikula sanoo.

Unelmien kukkakimppu


Minna Nikulan kukkapuutarhassa kaikki lajikkeet ovat yksivuotisia lukuun ottamatta miekkalilja-sipulikasvia. Kun ensimmäinen kesä alkaa olla lopuillaan, Nikula tietää tarkemmin esimerkiksi sen, millaisia värejä ensi vuoden satoon halutaan.
—Ensi vuonna satoa saadaan tuplasti isommasta alueesta, hän sanoo.
Nikulan asiakkaat käyvät itse poimimassa pellolta “unelmien kukkakimpun” 2—5 henkilön ryhmissä. Kukat saa valita oman mielen mukaan, ja ne kerätään ämpäreihin. Sen jälkeen kimppu sidotaan pöydän äärellä. Nikulalle tärkeintä elämyksessä on kukkien poimiminen.
—Neuvon mielelläni kimpun sidonnassa ja sommittelussa. Jokainen saa tuoda omaa luovuuttaan esille.
Avomaan leikkokukista osa on jo kukkinut, osa lepää, ja osa on istutettu eri aikaan kuin muut. Kukista voi nauttia aina ensimmäisiin pakkasiin asti.
—Iso niitty vasta aloittaa, ja se kukkii rehevästi parin viikon päästä.

Tsinnia suosiossa

Minna Nikula kertoo paitsi hänen myös asiakkaiden suosikkina olevan monivärinen tsinnia, eli oppineiden kukka.
—Tsinnian kukat ovat eri kokoisia ja eri värisiä. Lisäksi se houkuttelee perhosia ja kukkii pitkään. Sepä ihmisiä kiinnostaakin, kun tutkaillaan ja pysähdytään tarkkailemaan erilaisia pörriäisiä, Nikula kuvailee suosikkiaan.
Tsinnian lisäksi Nikulan kukkamaalla on useita muita lajikkeita, kuten isosilkkikukkaa, maloppia, ruiskaunokkia ja ikikukkaa.
—Ruiskaunokista haluaisin ensi kesäksi eri värejä. Sininen tunnetaan, mutta siitä on myös esimerkiksi vaaleanpunaista ja violettia. Kerään harvinaisimmista siemeniä, jotta ensi vuonna saadaan enemmän eri värejä.
Elämys, pysähtyminen ja luonnon kauneus ovat Nikulan mielestä tärkeimmät elementit kimppua kerätessä.
—Saan kukista valtavaa iloa, ja kerään niitä toki myös itselleni. On hauska seurata, kun traktorikuskit ihailevat aidan yli kukkaniittyä, Nikula naurahtaa.

Julia Hyytiäinen
 

Seppo Paajanen | 13.08.2021 12:48

Ihana entinen kollegani osoittaa jälleen luovuutensa tälläkin saralla.

Majlis Roine | 12.08.2021 19:54

Minna on aivam uskomaton viherpeukalo. Hän on oikea henkilö luomaan uusia ja mahtavia kukkamiityjä meidän kaiklien iloksi, Kiitetvää työtä joka koituu myös Pölyttäjien iloksi😍Onnea matkaan👏

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.