Paikalliset | 01.06.2023 11:26

Aija Wallin ja Sirpa Ruohonen ovat Vuoden maarialaiset

Aija Wallin ja Sirpa Ruohonen ovat Vuoden maarialaiset

Vuoden maarialaisia ovat Aija Wallin (vas.) ja Sirpa Ruohonen (oik.). Päivi Suominen (kesk.) Maarian kylätalolta ojensi valituille kukkaset.

Tämän vuoden Vuoden maarilaiset ovat Aija Wallin ja Sirpa Ruohonen. Valinnat julkistettiin Maarian päivänä Jäkärlän koulun pihalla viime lauantaina.

Aija Wallin on puhunut Jäkärlän koulun puolesta. Hän on esittänyt vaihtoehtoisia ratkaisuja koulun väistötiloille. Wallinille on kuitenkin tullut kuva, ettei tavallisilla kaupunkilaisilla ole kovinkaan paljon mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin. On kuin päätös olisi jo valmiina, ja kaupunkilaisten kuuleminen on vain muodollisuus.

—Tuntuu kuin tuulimyllyjä vastaan olisi taistellut, Wallin sanoo.

Lisäksi Wallin on mukana Maarian Reippaassa. Seuran toiminta oli hiipumassa ja loppumassa kokonaan.

—Ajattelin, ettei Maarian Reipas voi loppua. Lähdin mukaan toimintaan ja olen seuran rahastonhoitaja, Wallin kertoo.

Seura on perustettu vuonna 1950. Sen nykyinen puheenjohtaja on Merja Nurmio. Seuran painopisteenä on muun muassa lasten lähiliikunta.

Sirpa Ruohonen valittiin myös Vuoden maarialaiseksi. Ruohonen on järjestänyt Maarian muistelot -tilaisuuksia Maarian kylätalolla. Lisäksi hän on toiminut aktiivisesti kylätalolla.

Onko Turku demokratia?

Maarian päivän tervehdyspuheenvuoron esitti kaupunginvaltuutettu Henry Toivari (sd.). Hän suomi hyvin voimakkaasti Turun päätöksentekokulttuuria.

—Edustan täällä Turun päätöksenteko-organisaatiota, joka ei todellakaan voi hyvin, Toivari sanoi.

Valtuustolla pitäisi olla ylin päätösvalta kaupungin asioihin.

—Vaalikauden alussa käyttöön otettu pormestarimalli ja -sopimus on toteutettu tavalla, joka lyö pahasti demokraattista päätöksentekoa korville.

Hän muistutti, että demokratiaan kuuluu myös oppositio.

—Turussa ei ole oppositiota. Kaikki tahot on sidottu vahvoin uhkauksin sopimukseen, jota tulkitsee tylyn diktatuurisesti pormestaristo.

Toivari vertasi turkulaista demokratiaa Puolaan, Turkkiin ja Unkariin.

Puheensa jälkimmäisessä osassa Toivari kertoi Maarian vahvuuksista.

—Lähiönne on suurehko, yli 3.000 asukkaan alue. Teillä on paljon erilaisia perheitä ja taustoja. Tämä voi olla rikkaus yhteisöllisyyttä muodostettaessa.

Maariassa on viime vuosina karsittu palveluja. Tulevaisuudessa kaavallisilla muutoksilla aluetta kuitenkin kehitetään. On tulossa luonto- ja liikuntareittejä sekä pientaloalueita. Nämä luovat edellytyksiä palvelujen palauttamiselle.

Lopuksi Toivari siteerasi presidentti Mauno Koivistoa.

—Hänellä oli vahva usko, että asioilla on tapana järjestyä.

Maarian seurakunnan tervehdyksen esitti seurakuntapastori Leena Sirén.

Musiikista vastasi Duo Traband.

Koulutalon viimeiset päivät

Maarian päivä on järjestetty 35 kertaa. Tämän vuoden päivä jää historiaan, sillä se järjestettiin todennäköisesti viimeisen kerran Jäkärlän koulun nykyisen koulurakennuksen pihalla.

Koulukin oli avoinna yleisölle. Vanhempainyhdistys myi vanhoja opetustauluja. Luokissa oli oppilaiden toimintaa.

Päivän aluksi Maarian Mahti järjesti nappulajuoksut urheilukentällä. Seuroista esillä olivat myös Maarian Reipas ja Turun Weikot. Alueen yhdistykset ja puolueet esittelivät toimintaansa. Lasten ilona olivat Tyynelän tera-
piaeläimet.

Maarian päivän järjestivät Maarian kyläyhdistys, Fingerroosin säätiö ja Turun kaupunki yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa.

Pekka Remes

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.