Paikalliset | 01.04.2021 08:19

Laukolan koululle sisäpuutarha ja akvaario

Laukolan koululle sisäpuutarha ja akvaario

Laukolan koulussa on Smartgrow-sisäpuutarha, joka on akvaarion ja kasvipedin muodostama ekosysteemi. Jaakko Kotiranta siirtää kaloja akvaarioon. Opettajat Krista Arponen ja Tiina Heino-Saarinen saavat opastusta järjestelmän toimintaan. Oikealla Juha Laitinen SmartGrow Solutions Oy:stä.

Vahto Aloitetaan käsitteistä. Aquaponics on kiertokasvatusmenetelmä, jossa yhdistyvät kalojen kasvatus ja kasvien vesiviljely. Symbioottisessa suhteessa elävät kalat, mikrobisto sekä kasvit muodostavat luontoa mukailevan ekosysteemin. Helsinkiläisen SmartGrow Solutions Oy:n tuotteen ekosysteemissä yhdistetään akvaario ja pieni sisäpuutarha.
Kierto kulkee näin: Kalojen ruoasta päätyy aineenvaihdunnan kautta ravinteita veteen. Ravinteikas vesi kiertää kasvipetiin, jossa mikrobien toiminta muuttaa ravinteet kasveille käyttökelpoiseen muotoon. Kasvit käyttävät ravinteet kasvuunsa. Samalla ne puhdistavat veden pitäen ekosysteemin kaloille suotuisana elinympäristönä. Kasvualustana toimii mullan sijaan kevytsora. Ihmisen tehtäväksi jää ruokkia kalat ja lisätä kasvien haihduttama vesi.
Laukolan koulu on nyt saanut oman Smart-ngrow-sisäpuutarhansa. Se asennettiin paikoilleen kasveineen ja kaloineen viime torstaina. Sisäpuutarha on osa opetusta.
—Toiminnallisessa oppimisessa tekeminen on oppimiskeino. Kaikkia asioita ei opita kirjasta eikä niin, että oppilaat istuvat paikoillaan ja opettaja puhuu, kertoo opettaja Krista Arponen.
Koulu on saanut varoja toiminnallisen oppimisen kehittämiseen. Koululla on jo luokkatila, joka on sisustettu toimintaluokaksi. Nyt toiminnallista oppimista täydentää sisäpuutarha. Smartgrow’n avulla voi opiskella käytännönläheisesti luokka-asteelta toiselle. Silläkin on merkitystä, että akvaarion ja sisäpuutarhan yhdistelmä on sisustuselementti.

Luonnon hyvät vaikutukset

Juha Laitinen Smartgrow:lta sanoo, että jo kasvien ja kalojen katselulla on monia myönteisiä vaikutuksia. Luonnon seuraaminen rauhoittaa ja rentouttaa.
Sisäpuutarhassa voi kasvattaa esimerkiksi yrttejä, jolloin tarjolla on myös itse kasvatettuja makunautintoja.
—Lapsilla on mahdollisuus oivaltaa, miten luonnon ekosysteemi toimii, kun he voivat tutustua siihen pienoiskoossa.
Laukolan koulun Smartgrow’n vastuuhenkilö on opettaja Tiina Heino-Saarinen.
—Tätä voi hyödyntää monessa eri aineessa ja aina uudestaan eri vuosiluokilla.
Kalat ja kasvit tarvitsevat hoitoa. Mitä kesällä tapahtuu, kun koulu on lomalla?
—Järjestelmän voi joko sammuttaa ja siirtää kalat toisaalle, tai jos niin sovitaan, me voimme hoitaa sitä. Joku koulun henkilökunnastakin voi vastata hoidosta. Kaloille lisätään ruokaa ruokinta-automaattiin ja akvaarioon vettä haihtuneen tilalle, Juha Laitinen selvittää järjestelmän toimintaa.

Kaloja ja kasveja koulun käytävällä

Laukolan koulun Smartgrow’n akvaarion kalalajit ovat tiikeribarbi, nokkamonni ja partamonni. Kasveja on muun muassa hienohelma, raitamaija ja aarniopeikonlehti. Sisäpuutarhan voi joko hankkia omaksi tai sen voi vuokrata (leasing). Huoltopalvelun laajuus valitaan sopimuksen mukaan.
SmartGrow Solutions Oy on suomalainen yritys, joka on perustettu vuonna 2015.

Pekka Remes

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.