Paikalliset | 17.09.2020 08:27

Ruskon seurakuntatalo pääsi paiseestaan

Ruskon seurakuntatalo pääsi paiseestaan

Ruskon kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Kalle Tammi (vas.), seurakunnan talouspäällikkö Päivi Viirros ja kirkkoherra Pasi Salminen ovat tyytyväisiä seurakuntatalon remontin tuloksiin. Harvinaista onkin, että valmista tulee määräajassa ja budjetin rajoissa.

Ruskon seurakunnan tilavarausjärjestelmässä se on seurakuntatalo, Ruskon keskustan opaskylteissä seurakuntakoti, Kalle Tammi puhuu edelleen rukoushuoneesta. Joka tapauksessa se on entistä ehompi ja parhaassa kunnossaan sataan vuoteen.
Alkujaan vuonna 1913 Hannulan herätyksen rukoushuoneeksi tehty hirsitalo siirtyi Ruskon seurakunnalle vuonna 1939. 1960- ja 1970-luvuilla taloon rakennettiin ajan hengen mukainen lisäsiipi.

—Paiseeseen tehtiin silloin eteinen, kaksi pientä vessaa, keittiönurkkaus ja sauna. Ajan myötä tilat kuluivat ja kävivät ahtaiksi. Iso ongelma oli myös se, etteivät tilat olleet esteettömiä, kirkkoherra Pasi Salminen kertaa.
Seurakunnassa pohdittiin eri vaihtoehtoja, ja lopulta päädyttiin remontoimaan seurakuntatalo ja rakentamaan kokonaan uusi lisäsiipi. Vaihtoehtona oli myös talon purkaminen.
—Talo on kuitenkin arvokas, kaunis ja ruskolaisille tuttu. Talon remontointi oli mielestäni myös kulttuuriteko, Salminen kehuu.

Seurakuntaan perustettiin remonttia varten rakennustyöryhmä. Korjaus- ja laajennussuunnitelmat tilattiin arkkitehtitoimistolta ja suunnitteluun otettiin mukaan sekä seurakuntalaisia että seurakunnan työntekijöitä. Valmista tuli elokuun lopussa.
Vanhan talonosan sisällä pintoja maalattiin, akustiikkaa ja AV-tekniikkaa parannettiin ja talon takanurkkaan rakennettiin kokonaan uusi keittiö. Keittiö palvelee etenkin erilaisia tilaisuuksia, ja sinne on nyt myös oma sisäänkäynti talon pohjoiskulmasta. Talon tuulettuva alapohja tehtiin uusiksi ja maata vasten levitettiin vaahtolasia.

Määräajassa ja budjetin rajoissa

Lisäsiipeen taas sijoitettiin eteisen lisäksi wc-tilat ja siivouskomero. Samassa yhteydessä koko talon lämmitysjärjestelmä muutettiin suorasta sähkölämmityksestä kaukolämpöön ja vesikiertoiseen patterijärjestelmään. Remontti oli siis myös ekoteko.

—Kokonaisbudjetti oli 690.000 euroa, ja lopullinen hinta taitaa jäädä sen alle. Valmistakin tuli määräajassa, rakennustyöryhmää vetänyt Ruskon seurakunnan talouspäällikkö Päivi Viirros summaa.
Lisätilaa ei remontin yhteydessä talolle saatu, mutta käytettävyys parani roimasti. Sisään saa ottaa 120 henkeä, mikä riittää mainiosti talon käyttäjille. Ensi vuonna talon ulkokuori on tarkoitus maalata.

Seurakuntatalon remontin jälkeen Ruskon seurakunnan kiinteistöt ovat hyvässä kunnossa. Korjausvelkaa ei ole, akuutit korjaus- ja huoltotarpeet pystytään hoitamaan ja käyttäjiäkin on riittävästi.
—Kirkon ja pappilan öljylämmityksestä luopuminen on lähivuosina ohjelmassa. Seurakuntakeskukseen taas on asennettu ilmalämpöpumppuja suoraa sähkölämmitystä korvaamaan, Viirros kertoo.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.