Pääkirjoitus | 10.08.2023 10:10

Campo de' Fiori

Campo de’ Fiori on yksi Rooman kaupungin suosituista aukioista. Suomeksi nimi tarkoittaa kukkaniittyä. Nimi lienee tullut keskiajalla paikalla sijainneesta joutomaasta. Vaikka aukio päällystettiin kivillä jo 1400-luvulla, nimeksi jäi campo eikä piazza.

Kukkaniitty on ollut suosittu myös Liedossa ja samalla siitä on tullut kuuma keskustelun aihe sosiaalisessa mediassa.

Mistä on kyse? Loukinaisiin on kylvetty ketokukkia, jotka ovat ilahduttaneet ohikulkijoita niin, että he ovat alkaneet poimia kukkia. Kukat eivät siis ole luonnonkukkia, vaan ne on vartavasten kylvetty. Nyttemmin alueelle on tullut kukkien poimimisen kieltävä kyltti.

Jokaisenoikeudet eli vanhalta nimeltään jokamiehenoikeudet määrittelevät, miten luonnossa saa ja voi liikkua. Metsähallituksen nettisivulla todetaan seuraavasti: jokaisenoikeus ei anna lupaa kulkea pihamailla, istutuksilla tai viljelyksessä olevilla pelloilla. Jokaisenoikeudet ei myöskään anna lupaa haitata maanomistajan maankäyttöä. Jokaisenoikeuksin voi poimia luonnonmarjoja, sieniä ja rauhoittamattomia kasveja, mutta esimerkiksi kuivunutta tai kaatunutta puuta ei saa ottaa.

Nelisen vuotta sitten valtakunnallisessa mediassa oli juttuja Pyhtään kukkakedosta, jota tultiin katsomaan bussilasteittain. Pyhtäällä ongelmaksi tulivat selfiekuvaajat, jotka eivät malttaneet pysyä merkityillä reiteillä. Innokkaimmat hyppäsivät makaamaan kukkaloiston keskelle, jolloin kukat tietenkin tallaantuivat.

Mistä sitten syntyy käsitys, kylvetyltä kukkapellolta saisi vapaasti poimia kukkia? Yksi syy on varmaan se, että esimerkiksi kaupunki kylvää mailleen auringonkukkia, joita saa poimia. Lupa on kerrottu selkeäsanaisesti kyltillä. Jos mitään kylttiä ei ole, eikä aluekaan vaikuttaisi olevan kaupungin omistuksessa, voi noudattaa vanhaa neuvoa: Jos et ole täysin varma siitä, mitä on lupa tehdä, on parempi olla tekemättä mitään.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.