Pääkirjoitus | 03.08.2023 00:00

Vaalikampanja alkoi, huomasiko kukaan?

 Ensi vuoden tammikuun 28. päivänä ovat tasavallan presidentin vaalit. Vaalipäivä on varma, samoin se, että presidentti vaihtuu. Sauli Niinistölle tulee täyteen kaksi peräkkäistä toimikautta.

Presidentin vaalien vaalirahoituslain ja puoluelain mukainen kampanja-aika alkoi viime perjantaina. Kampanja-aika alkoi suoraan sanoen huomaamatta. Valitsijayhdistysten kannattajakorttien allekirjoitusten keräämisen sai aloittaa jo viime vuoden joulukuussa. Todenteolla kannattajakorttien kerääminen on aloitettu tänä kesänä. Kortteja kerätään ainakin Paavo Väyrysen, Pekka Haaviston ja Olli Rehnin valitsijayhdistyksille. Jussi Halla-aho on ilmoittanut olevansa käytettävissä perussuomalaisten presidenttiehdokkaana. Liike Nyt on valinnut ehdokkaakseen Harry Harkimon.

Suuret puolueet eivät vielä ole valinneet ehdokkaitaan. Aikaisemmin puhuttiin presidenttipelistä, kun media arvuutteli, kuka olisi vahvoilla seuraavaksi presidentiksi. Nyt tuntuu, että puhutaan paremminkin pudotuspelistä. Osa on jo varmuuden vuoksi kieltäytynyt ehdokkuudesta, jos vaikka joku keksisi ehdokkaaksi pyytää. Käykö niin, että puolueiden päättäessä ehdokkaistaan joku vetää lyhimmän tikun ja joutuu ehdokkaaksi.

Elämme erästä historian murrosvaihetta, eikä tulevalla presidentillä tule olemaan edessään helppoja aikoja. EU:n ja Naton jäsenenä Suomenkin katseen on seurattava, mitä tapahtuu Afrikassa ja Kauko-Idässä lähialueistamme puhumattakaan. Suurvaltojen shakkipelissä nappuloita asetellaan uuteen asentoon.

Kansalaisilla on nyt hyvää aikaa miettiä, kenestä tulisi oivallinen tasavallan presidentti, jonka pitäisi olla kansakuntaa yhdistävä hahmo tilanteessa, jossa mielipiteet ovat vahvasti polarisoitumassa.

Ehdokashakemukset on jätettävä Helsingin vaalipiirilautakunnalle 12. joulukuuta. Ehdokasasettelu vahvistetaan 21. joulukuuta.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.