Pääkirjoitus | 01.06.2023 11:40

Nuorissa on tulevaisuus

Nuorissa on tulevaisuus, sillä nuorten tekemät valinnat vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen niin yhteiskunnassa kuin yksilönkin tasolla. Yksi asia tulee vahvasti vaikuttamaan tulevaisuuden yhteiskunnassamme. Suomessa syntyvyys on alhaisella tasolla, mikä johtaa siihen, että 15 vuoden päästä niin sanotusti rippikouluikäisiä on todella vähän.

Hieman tilastoja. 1960-luvun alussa lapsia syntyi noin 78.000 vuodessa. Kuulun itse tuohon ikäryhmään. 1970-luvun alussa lapsia syntyi reilut 60.000 vuosittain. Määrä laski hitaasti mutta varmasti seuraavien vuosikymmenten aikana.

Tänä keväänä ammattiin valmistuvat sekä ylioppilaslakin saavat kuuluvat pääosin vuoden 2004 ikäluokkaan. Tuona vuonna syntyi noin 57.800 lasta. Viime vuonna syntyi noin 45.000 lasta. Kuudessa vuosikymmenessä vuosittain syntyvien lasten määrä on vähentynyt yli kolmasosalla.

Mitä tämä merkitsee käytännössä?

Opetushallituksen tiedotteen mukaan korkeakoulujen ensi syksyllä alkaviin suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin oli tarjolla lähes 51.000 aloituspaikkaa. Näinhän ei tulevaisuudessa ole. Ei tule tilannetta, että jokaiselle tänä vuonna syntyvälle lapselle olisi tarjolla korkeakoulupaikka 20 vuoden päästä. Jotta yhteiskunta toimisi, vaaditaan monenmoisia muutoksia.

Jokainen nuori on ja tulee olemaan arvokas yhteiskunnalle. Kaikkia tarvitaan, eikä ketään ole varaa hukata. Kuten markkinoilla tavallisesti käy, vähäinen tarjonta nostaa kysyntää ja hintaa. Mutta ei visioida tulevaisuutta tämän enempää.

Koulunsa päättävillä alkava viikonloppu on juhlan aika, oli päättyvä koulu sitten peruskoulu, toisen asteen oppilaitos tai korkeakoulu. Yksi vaihe elämässä päättyy, uusi alkaa.

Onnea kaikille valmistuneille.

Ja hyvää kesälomaa lopuille.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.