Pääkirjoitus | 25.05.2023 12:47

Missä olet, työvoima?

 Varsinaissuomalaisen paikallislehden päätoimittaja otti yhteyttä. Hän kysyi perinteisessä ”YYA-hengessä”, tietäisimmekö maakunnasta jonkun sopivan toimittajan, joka voisi tulla kesäksi töihin. Kyse oli siitä, että paikallislehdellä oli kesätoimittajan paikka avoinna, mutta työntekijää ei löytynyt.

Hieman samanlainen tilanne oli eräällä pirkanmaalaisella paikallislehdellä. Siellä oli tarjolla vakituisen toimittajan työpaikka. Lehteen tuli kahdeksan hakemusta. Neljällä hakijalla oli kokemusta lehtialalta joko määräaikaisena tai avustajana. Yli puolet hakijoista oli yli viiskymppisiä. Vielä parikymmentä vuotta sitten vakituisen toimittajan paikkaan olisi ollut jonoa. Nyt maaseudulla olevat työpaikat jäävät täyttämättä.

Kyseessä ei ole yksin lehtialan ongelma, vaan puhe työvoimapulasta on täyttä totta monella alalla. Esimerkiksi Varsinais-Suomen hyvinvointialue ilmoitti tällä viikolla laajentavansa henkilövuokrausta.

—Toiminnan turvaamiseksi erittäin hankalan työvoimapulan tilanteessa ja erityisesti lomakausina on kuitenkin tarpeen turvata riittävä henkilöstö, jotta Varhan järjestämisvastuulla olevat palvelut voidaan tuottaa, kertoi Varha tiedotteessaan.

Ongelmaa on toki herätty. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi tammikuussa Työvoiman saatavuus, työvoimapula ja kohtaanto-ongelmat vuonna 2022 -raportin. Se kokoaa yhteen Työvoimatiekartta-hankkeen ammatti- ja aluekohtaiset tulokset.

Ylitarjontaa, eli paljon työnhakijoita suhteessa kysyntään, on monissa luovan alan ammateissa, kuten tanssi- ja kuvataiteilijoissa.

Työvoiman runsaasta tarjonnasta huolimatta työnantajat kokevat merkittävää työvoimapulaa eräissä ammateissa, joita ovat rakennusalan ammatit, sovellusohjelmoijat, pakkaajat, kemianteollisuuden prosessinhoitajat, matkaoppaat ja kasvihuonetyöntekijät.

Koko aikuisikäni ongelmana on nähty työttömyys. Nyt työvoimasta on pula. Oikeasti.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.