Pääkirjoitus | 05.01.2023 09:57

Kevään trendejä

Sitra julkaisee muutaman vuoden välein trendikatsauksensa, joka esittää yhden tulkinnan globaalien muutosilmiöiden suunnista eli megatrendeistä.

Alkuviikosta julkaistu Megatrendit 2023 -päivitys kuvaa muutoksen kokonaiskuvaa viiden kehityskulun kautta. Niitä ovat luonnon kantokyvyn mureneminen, kasvavat hyvinvoinnin haasteet, demokratian kamppailun koveneminen, kilpailu digivallasta ja talouden perustan rakoileminen.

Mitä näistä seuraa? Demokratian kamppailu voi johtaa luottamuksen rapautumiseen ja lyhytjänteiseen päätöksentekoon. Digikamppailun lopputuloksena voi olla teknologiajättien ylivalta.

Megatrendeissä on uhkakuvia, mutta tulevaisuudessa voi myös nähdä mahdollisuuksia. Tulevaisuus ei ole ennalta määrätty, siihen voidaan vaikuttaa.

Sitra esittää listan tulevaisuuden mahdollisuuksista. Ihmiskunta aloittaa ekologisen jälleenrakennuksen. Tavoitteeksi tulee kokonaisvaltainen hyvinvointi. Taloudesta tulee korjaavaa ja uusintavaa. Yhteiskunnassa rakennetaan luottamusta, ja digimaailmassa on reilut pelisäännöt.

Sitran mukaan muutokset edellyttävät tulevaisuusajattelua ja muutoskykyä. Vaikka ajat ovat synkät, ei niin pimeää yötä, etteikö aamulla päivä sarastaisi. Tulevaisuus tulee vastaan jokatapauksessa. Tämän kevään eduskuntavaaleissa on yksi mahdollisuus miettiä, miltä tulevaisuus mahdollisesti tulisi näyttämään.

Sitten kevyempään aiheeseen. Ihmisen kulttuuriin kuuluu leikki, kuten historioitsija Johan Huizinga (1872—1945) totesi vuonna 1938. Trendeillä voi tarkoittaa myös muotia. Tänä keväänä muotia ovat motocross-asut, vilautusvaatteet ja jakkupuvut. Jos nämä eivät nappaa, niin farkku on aina trendikäs. Jopa se, joka on jo vuosia ollut siellä vaatekaapin perukoilla parempia — siis hoikempia — päiviä odottamassa.

 

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.