Pääkirjoitus | 03.11.2022 14:30

Kohti pimeyttä

Aurinko laskee Turun Tienoon alueella tänään noin kello 16.25. Hämärän jälkeen pimeys laskeutuu noin 45 minuuttia myöhemmin. Päivät lyhenevät, kunnes joulukuun puolivälissä aurinko laskee varttia yli kolme iltapäivällä.
Alkavaan pimeään vuodenaikaan osuu pyhäinpäivä. Se on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Suomessa sitä vietetään 31.10. —6.11. välille osuvana lauantaina.
Länsimaisessa kulttuurissa vaikutteet leviävät somen nopeudella. Viime vuosina on yleistynyt halloweenin vietto. Yhdysvalloissa sitä vietetään 31. lokakuuta, mutta Suomessa halloween tuntuu venyvän viikon mittaiseksi.
Kotimaista kekriä on vietetty jo satoja vuosia. Kristillisellä ajalla kekrin vietto vakiintui mikkelinpäivän ja pyhäinpäivän väliseen aikaan riippuen siitä, milloin maatalon syystyöt oli saatu tehtyä.
Syksyllä on siis haluttu muistaa vainajia, mutta myös kiittää kesän sadosta, jolla olisi tultava toimeen yli talven.
Lisääkin tapahtumia on keksitty. Mahtaako halloweenin jälkeen olla kiitospäivän vuoro? Yhdysvalloissa sitä vietetään marraskuun neljäntenä torstaina. Perinteisesti Yhdysvaltain presidentille lahjoitetaan kalkkuna, joka presidentti Georg Bush vanhemman (presidenttinä 1989—1993) aloittaman perinteen mukaisesti armahdetaan. Kalkkuna ei päädy uuniin.
Jos kiitospäivän vietto tuntuu vielä kaukaiselta, pitää muistaa, että meillä on jo perinteenä Black Friday, joka on kaupoille joulusesongin avauspäivä. Cyber Monday puolestaan on kiitospäivän jälkeinen maanantain, joka painottuu verkkokauppaan.
Unohtaa ei sovi kotimaista perinnettä, joka katkaisee pitkän syksyn. Pikkujouluja alkoivat ensimmäisinä viettää ylioppilasosakunnat. Koronavuosien jälkeen pikkujouluille lieneekin jälleen kysyntää.
Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.