Pääkirjoitus | 01.09.2022 11:39

Hitaammin pääsee pidemmälle

Kaikkiahan se nyt puhuttaa: energian hinta. Sähkön hintoja huokaillessa klassisempi energia-aihe — liikennepolttoaineet — on jäänyt kahvipöytäkeskusteluissa varjopuolelle. Kuka vielä muistaa, mitä ysivitonen tai diesel maksoi vuosi sitten?
Kesän ajalta kerätty liikennedata vahvistaa sen, mikä on näppituntumalta ollut jo tiedossa: ihmiset ajavat nykyään hitaammin. Fintrafficin Helsingin Sanomille tekemästä ajonopeusvertailusta selviää, että moottoriteillä entistä harvempi ajaa sen 120 kilometriä tunnissa, minkä nopeusrajoitukset sallisivat. Käyttövoimasta riippumatta auton energiankulutus vähenee merkittävästi, kun marssinopeus putoaa sadastakahdestakympistä sataseen. Samalla paranee liikenneturvallisuus, eikä matka-aikakaan lopulta radikaalisti pitene. Ilmastokin kiittää.
Halusimme tai emme, talvi tulee ja energian hinta tuskin putoaa. Talven myötä tulevat myös talvinopeusrajoitukset, ja liukkailla hitaammin ajettaessa liikenneturvallisuus paranee entisestään. Tänä vuonna talvinopeusrajoitukset tuskin ärsyttävät entiseen malliin, kun positiivisen vaikutuksen voi laskea suoraan euroissa.
Tulevana talvena pitää ilmeisesti säästää vähän kaikkea. Aikaa ei kellään ole säästettäväksi asti, mutta alempien ajonopeuksien myötä liikenne sujuvoituu, tiet kuluvat vähemmän, rahaa virtaa vähemmän pois maasta, melua ja pienhiukkasia jää syntymättä. Ei ihan huono vaihtokauppa.


Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.