Pääkirjoitus | 30.06.2022 08:25

Joukkoliikenteen ongelmilla voi olla seurauksia

Suomen raideliikenne ajautui täydelliseen umpisolmuun sopivasti juhannuksen paluuliikenteen huippukohtana. Tuhannet raidematkailijat istuivat paikoillaan tuntikausia, jotkut jopa vuorokauden ajan odottaen matkan jatkumista tai edes tietoa siitä. Juhannuksen pyhiin on vuosikymmeniä keskitetty merkittäviä raidetöitä, ja yleensä työt on saatu tehtyä ajoissa. Tällä kertaa ei onnistuttu.

Yleisesti ottaen Suomen junaliikenne toimii mallikkaasti, vaikka raideverkko ja vuorot ovatkin harventuneet. Kehittämistä on etenkin poikittaisessa, itä—länsi-suuntaisessa liikenteessä ja pääradoilla. Esimerkkinä Tunnin juna Turun ja Helsingin välille tai pääradan tehostaminen Helsingistä pohjoiseen.

Yksittäinen siltatyömaa on vain yksittäinen tapaus, ja syyllinenkin selvillä. Mainehaitta Valtion rautateille on kuitenkin yksittäisestäkin tapauksesta merkittävä. Julkisen liikenteen toimintavarmuus on pakko varmistaa. Jos yksittäinen siltatyö sekoittaa koko maan raideliikenteen, mitä tapahtuu, jos joku tarkoituksella yrittää sabotoida rautatieliikennettä?

Kysyntää raideliikenteelle on vuosi vuodelta enemmän, ja liikennepolttoaineiden hinnannousu todennäköisesti vain lisää mielenkiintoa. Lähijunaliikennettä Turusta Uuteenkaupunkiin viritellään, mutta senkin toiminnan pitää olla etukäteen varmaa. Ja jos ongelmia tulee, laadukas tiedottaminen on vähintä, johon valtionyhtiön pitää pystyä.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.