Pääkirjoitus | 24.03.2022 08:03

Energialaskut eivät ole pienenemässä

Jo loppusyksystä sähkön pörssihinnat kohosivat koko Euroopassa ennätyslukemiin. Venäjän aloittama hyökkäyssota kiihdytti energianhintojen nousua paitsi sähkön, myös öljyn, maakaasun ja kivihiilen osalta. Käynnistynyt Olkiluoto 3 -ydinreaktori helpottaa tilannetta ja parantaa Suomen energiaomavaraisuutta merkittävästi, mutta Venäjältä virtaavasta kaasusta riippuvaisessa Euroopassa uhkaa tulla ensi talvena kylmä.

Sopii toivoa, ettei näin käy. Silti Euroopan suurten maiden — Ranskan, Saksan ja Italian — olisi syytä lopettaa energiakauppa Venäjän kanssa. Jokainen toimitettu kaasukuutio tarkoittaa lisäeuroja Venäjän sotakassaan. Jokainen lisäeuro taas todennäköisesti pidentää sodan kestoa ja Ukrainan tuhoamista. Saksan energiariippuvuus Venäjästä on helppo nähdä näin jälkikäteen virheeksi, vaikka kaasuputkien piti nimenomaan varmistaa rauha, eikä muuttua energia-aseiksi.

Halvan fossiilisen energian aika on ohi. Tilalle tarvittaisiin Saksan ydinvoimapäätöksen pyörtämistä, uusiutuvien energiantuotantomuotojen lisäämistä sekä kokonaan uutta teknologiaa. Olennaista on myös yksinkertaisesti vähentää ja tehostaa energian kulutusta.

Tavan tienoolaisen vaikutusmahdollisuudet Suomen ja Euroopan energiaomavaraisuuteen ovat vähäiset, mutta joukossa piilee voima. Jos sähköä tuodaan ensi talvena Suomeen, sen soisi siirtyvän Suomen kantaverkkoon lännestä. Polttopuun käyttö lisääntyi merkittävästi jo tällä lämmityskaudella, ja ensi kesänä täytettävät varastot lienevät aiempaa suurempia.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.