Pääkirjoitus | 19.08.2021 08:01

Ilmastopäästöt vähenevät kunnissa

Suomen noin 300 kunnan ilmastopäästöt laskivat viime vuonna edellisvuodesta reilut 7 prosenttia. Tahti on ollut samankaltainen jo viitisentoista vuotta, mutta 15 kertaa seitsemän prosenttia ei valitettavasti ole 105 prosenttia alkuperäisestä luvusta. Muutenhan kunnat olisivat jo hiilinieluja ja maailmalla opittavaa.
Koko maassa kuntalainen päästää henkilöä kohden ilmakehään noin 5,9 tonnia hiilidioksidia vuodessa. Liedossa tuo luku on 4,9 tonnia, siis huomattavasti keskiarvoa parempi. Ruskolla luku on kuntalaista kohden 5,7 tonnia, siis lähellä koko maan keskiarvoa.

Päästöt asukasta kohti vähenivät Liedossa peräti 36,3 prosenttia vuodesta 2005 vuoteen 2020. Se on komea luku, ja johtuu pääosin kaukolämpöyhtiö Liedon Lämmön siirtymisestä biopohjaisiin polttoaineisiin fossiilisten sijaan. Ruskolla taas pudotusta tuli vähemmän kuin muualla maassa: 18,4 prosenttia.
Kuntien suurimmat päästöt syntyvät tieliikenteestä, maataloudesta, kaukolämmöstä ja sähkönkulutuksesta. Kun tieliikenne pikkuhiljaa sähköistyy, kaukolämmön tuotanto hoidetaan biomassoilla ja sähköä tehdään auringosta, tuulesta ja uraanista, jäljelle jää maatalous. Maatalouden laajempi muutos vaatii kuitenkin isoja kokonaisuudistuksia, eikä ilmastotoimia pidä jättää yksittäisten kuntien tai viljelijöiden vastuulle.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.