Pääkirjoitus | 06.05.2021 08:17

Keskittyminen iso haaste kunnille

Sekä Liedon että Ruskon kuntien väkiluku on kasvanut jo pitkään. Liedossa käyrä on ollut jyrkempi kuin Ruskolla, mutta molemmat kunnat ovat pyrkineet houkuttelemaan asukkaikseen lapsiperheitä ja onnistuneet siinä. Molemmissa kunnissa uudet kodit ja asukkaat painottuvat lähelle Turkua, kaukaisemmat alueet junnaavat paikoillaan tai jopa taantuvat.
Ruskolla tilannetta kuvaa hyvin Merttelän koulun tilanne. Kun samaan aikaan keskustan kouluissa on ahdasta, keskellä kuntaa tilaa olisi, mutta sinne ei lapsia haluta siirtää. Vahdolla koulun oppilasmäärä on pysynyt yllättävän tasaisena jo pitkään.
Liedossa taas haasteita on erityisesti Loukinaisten ja keskustan alueilla, siis Hämeentien varren asuinalueilla. Vaikka Tarvasjoella ja Yliskulmalla olisi tilaa, tonttikauppa ei vedä, vaikka priimalaatuista kalliotonttia olisi tarjolla.

Syiden selvittäminen on monimutkainen juttu. Moderni omakotiasuja ei kaipaa omaa rauhaa tai hehtaarin tonttia, vaan pienen puutarhan ja kävelymatkan päähän palvelut. Palveluissa piilee myös epätasaisen kehityksen ongelma. Jos kunnallisille palveluille ei ole kylällä riittävästi käyttäjiä, on veronmaksajien etu tiivistää ja karsia. Se taas käynnistää negatiivisen kierteen, ja viimeinen sammuttaa kyläkoulun valot.
Kaupallisten palveluiden suhteen päätökset tekee taskulaskin. Potentiaalia kylillä on, mutta se ei riitä, pitää olla todellista kysyntää ja käyttäjiä.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.