Pääkirjoitus | 09.05.2019 09:06

Onko se kansanrintamaa vaiko punamultaa?

Tunnustelija Antti Rinteen (sd.) päätös ottaa hallitusneuvotteluihin oman demaripuolueensa lisäksi keskustan, vihreät ja vasemmistoliiton sekä ruotsalaisen kansanpuolueen vie monen politiikan seuraajan muistikuvat vuosikymmenten taakse, jolloin vasemmiston ja keskustan hallituksia kutsuttiin kansanrintamahallituksiksi.

Myöhemmin käyttöön vakiintui punamulta, jolla kuvattiin keskustan ja vasemmistopuolueiden muodostamaa hallitusta. RKP on tavannut olla hallituksissa Sipilän kokoonpanoa lukuun ottamatta, oli väri mikä hyvänsä, ja puolue tunkeekin nyt yhä enemmän keskustaan.

Vihreät on niin uusi tulokas politiikassa, että se on päässyt värikirjonimitykseen oikeastaan vain melkein kaikkien puolueiden sateenkaarihallituksessa.

Jos Antti Rinteen tunnustelut tuntuivatkin loksahtaneen melko helposti valittujen joukoksi, itse ohjelmaneuvottelut tuskin sujuvat yhtä sutjakkaasti. Tai sitten puolueilla on niin ahnas ministerihinku, että tehdään vain löysä paperi, jotta saataisiin kabinetti koolle mahdollisimman pian treenaamaan rooleja EU-puheenjohtajakautta varten.

Jos kokoomus pysyy tulevan hallituksen ulkopuolella, ei Tienoon alueelle ole toiveita saada ministeriä. Anne-Mari Virolaisen ainakin toistaiseksi viimeiset ministeripäivät kuluvat toimitusministeristössä.

Miten mahtaa käydä Varsinais-Suomen ministeripaikkojen? Li Andersson (vas.) lienee varma valtioneuvoston jäsen, mutta annetaanko ensikertalaiselle Aki Lindenille (sd.) salkku kiitokseksi hyvästä tuloksesta. Koska keskusta hävisi vaalit, Annika Saarikonkin (kesk.) osakkeet taisivat laskea. Vihreiden ja ruotsalaisten uudet parlamentaarikot ovat liian tuoreita nimiä ministereiksi, mutta Katja Taimelan (sd,) pitkä ura kansanedustajana odottaa huipentumaa, jos Salon seutu saa oman ministerinsä.

Perussuomalaisten jääminen tai jättäytyminen hallitusneuvotteluista ulos tulee varmasti lyhyellä jos ei pitkälläkin kantamalla nostamaan gallupjohtajan kannatusta entisestään. Omat joukot olivat käärmeissään eduskunnan istumajärjestyksen muuttamisesta puolipakolla. Se voi tietää äänivyöryä kohta koittavissa eurovaaleissa. Laura Huhtasaaren ja Teuvo Hakkaraisen imussa Brysselin ovesta voi sujahtaa yksi tai kaksi mutakin ps-ehdokasta. Toki edellytyksenä on, että kannattajat käyvät äänestämässä. Muutenkin osa ihmisistä on jo niin vaaleihin väsyneitä, että se joukko, joka onnistuu masinoimaan kannattajansa uurnille, tulee hankkimaan jopa veret seisauttavan menestyksen.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.