Pääkirjoitus | 21.03.2019 08:31

Matka kohti eduskuntaa on alkanut

Vasta silloin, kun kansanedustajaehdokkaat saivat numeronsa, käynnistyi varsinainen vaalikamppailu. Vaikka puolueet näkivät kampanjan alkuhetkeksi sen, kun pääministeri kävi viemässä presidentille hallituksensa eronpyynnön, todellinen edustajapaikan jahti alkoi viime viikonvaihteessa.

Ulkomainonnalla ei uskota olevan juuri suurtakaan merkitystä, mutta kyllä ne naamankuvat pylväissä tuovat väriä vaalikevääseen. Samalla voi seurata, millaisin kustannuksin ehdokkaat itseään markkinoivat. Toisilla on julisteensa taustalla tukeva pahvi tai vaneri, jotkut sitovat kuvansa paaluun ilman taustalevy, — ja tuijottavat sitten ensimmäisen sateen jälkeen alakuloisesti paalun juurelta.

Erilaiset vaalipaneelit niin sähköisissä tiedotusvälineissä kuin livenä ovat osa kampanjaa. Ruskolla järjestettiin ilmeisen onnistunut parituntinen tiistaina. Mukana oli ehdokkaita kaikista Ruskon valtuustossa olevista puolueista perussuomalaisia lukuun ottamatta. Paneeli myös striimattiin kunnan Facebookin kautta, mikä sekin alun pätkimistä lukuun ottamatta onnistui ja osallisti niitä 20—30 seuraajaa, jotka netin ääreen asettuivat.

Eduskuntavaalit ovat kansanvallan juhlaa: perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontuva eduskunta. Eduskuntaan valittava 200 suomalaisen joukko ei ole mikä tahansa seurue, vaan eduskunta on Suomen ylin valtioelin. Se käyttää lainsäädäntövaltaa ja päättää myös valtiontaloudesta. Hallitusvaltaa taas käyttävät tasavallan presidentti sekä valtioneuvosto eli hallitus, jonka jäsenten tulee nauttia eduskunnan luottamusta.

Vaikka etenkin EU-jäsenyyden alkuvuosina moitittiin eduskunnan muuttunen pelkäksi kumileimasimeksi, joka hyväksyy sen, mitä unioni päättä, ei eduskunta ole hampaaton. Eduskunnan keskeinen tehtävä on edelleen lakien säätäminen. Lain säätäminen tulee eduskunnassa vireille hallituksen esityksellä tai kansanedustajan lakialoitteella taikka vähintään 50.000 äänioikeutetun kansalaisaloitteella. Lakiesitykset käsitellään ensin eduskunnan valiokunnissa, joihin kuuluvat kansanedustajat kuulevat asiantuntijoita, sekä sitten täysistunnossa, johon kaikki kansanedustajat osallistuvat.

Kansanedustajan tehtävä on vaativa, joten ei ole lainkaan samantekevää, keitä sinne äänestetään. Toivottavasti kampanjat ovat hyviä ja parhaat voimat valitaan.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2025 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.