Paikalliset | 10.03.2022 08:15

Tuori tislaa hunajasta premium-viinaa

  • Tuori Distilling Companyn tislausastia on 140-litrainen. Käsityöläistislaamon Ismo Halminen (vas.), lietolainen Esa Tervo ja tislaamomestari Juhani Väisänen tuovat kukin oman osaamisensa yritykseen, rakkaudesta tislaamiseen.

  • Oikealta vasemmalle: tillillä maustettu akvaviitti, tuore, vanhentamaton hunajamelassitisle, kuukauden ajan tammitynnyrissä vanhennettu Aged Honey Moonshine ja Tuorin premium-tuote Spirit of Honey, johon on lisätty hunajaa pullotusvaiheessa.

  • Vanhan K-kaupan kellarissa ikääntyy satoja litroja tulevien vuosien premium-tuotteita. Pienempi tynnyri vähentää ikääntymiseen vaadittavaa aikaa, Juhani Väisänen kertoo.

  • Koelaitteistolla testataan prosessia ja tekniikoita.

Lieto/Suodenniemi —Siinä se nyt on: Suomen pienin laillinen tislaamo, lietolainen Esa Tervo myhäilee.

Ollaan Suodenniemellä: Pirkanmaan ja Satakunnan rajamailla, Sastamalan kaupungin luoteiskulmalla. Entisessä K-kaupan kiinteistössä toimii Tuori Distilling Company -niminen käsityöläistislaamo. Muutaman vuoden ikäinen tislaamo ei ole perinteinen pontikkatehdas, jossa rojua keitetään perunasta tai viljasta. Tislaamo löysi raaka-aineekseen hunajantuotannosta yli jäävän hunajamelassin: mehiläisvahasta höyrystämällä erotetun sokeripitoisen seoksen, jolle ei perinteisesti ole keksitty kaupallista käyttötarkoitusta.

—Hunaja on luontaisesti antibakteerista, eivätkä sen sokerit tavallisesti lähde käymään itsestään. Meidän chief scientist, eläkkeellä oleva kunnanlääkäri Juhani Väisänen löysi lopulta pitkän kehitystyön jälkeen sopivan hiivan ja prosessin, jotka pärjäävät myös hunajan antibakteerisille aineille, Tervo kuvailee.

Innovaation kehittämisessä ja kokeiluissa on ollut mukana monen alan osaajia sekä Lappeenrannan tekninen yliopisto. Tuorin tislaamon taustalla on 11 osakasta, joista jokaisella on omanlaistaan osaamista.
—Kirjava harmaatukkaisten porukka, Tervo naurahtaa.

Viini vei miehen tislaamoon

Tällä hetkellä Tuorin tislaamon kellarissa kypsyy kymmeniä tammitynnyreitä pullotusta odottamassa. Tislaamon tuotteita on myyty viime vuosina lähinnä pirkanmaalaisissa ravintoloissa, mutta myös Alkon valikoimissa on nykyään seitsemän tilattavaa tuotetta.
—Ensi kesänä tarkoitus on levittäytyä myös Varsinais-Suomeen. Tuotantomääriä kasvatetaan, ja erityisesti miedommat juomasekoituksemme sopivat kesään loistavasti, Tuorin viestinnästä ja markkinoinnista vastaava Esa Tervo sanoo.

Tervo on tehnyt työuransa IT-alalla, mutta pitkäaikainen harrastus on viini. Tervo on myös useiden alan ammattifoorumien jäsen ja kansainvälisesti sertifioitu viiniasiantuntija. Harrastuksena ei ole vain viinin juominen, vaan erityisesti viinilajikkeiden kasvattaminen, jalostus ja testaus. Tervo toimii Suomen Viininkasvattajat ry:ssä erityisasiantuntijana pitkän puheenjohtajuuskauden jälkeen.
—Tavoitteenani on löytää 5—10 Suomen oloihin sopivaa lajiketta, joilla olisi kaupallista potentiaalia. Mitään estettä sille ei ole, korkeintaan lainsäädäntö hankaloittaa viinin kaupallistamista Suomessa.

Tervolla on Liedossa ja Pöytyän Uudessakartanossa yhteensä lähes tuhat viinitainta, eri lajikkeita toista sataa.
—Päätuotantosuuntani on komposti, myöntää Tervo.
Tervon tuottamia rypäleitä on tarkoitus jatkojalostaa Tuorin tislaamolla kaupalliseen käyttöön. Koetislauksia on jo tehty.

Esa Tervo päätyi osaksi tislaamo-startuppia opiskellessaan viininvalmistuksen ammattitutkintoa Hämeen ammattikorkeakoulussa Lepaalla, jossa opiskeli myös tislaamomestari Juhani Väisänen. Molemmat pätevöityivät viinin lisäksi myös tisleiden, liköörien ja kuohuvien pienteolliseen valmistukseen.

—Juteltiin, tutustuttiin ja kiinnostuin Tuorin toiminnasta. Yhtiö on velaton, sen tase on kunnossa, eikä yhdenkään osakkaan pääelinkeino ole yrityksestä kiinni. Korona-aika iski toki ravintolamyyntiin pahasti, eikä kenellekään ole pariin vuoteen maksettu palkkaa.

No, onko ollut kivaa?
—Sikakivaa! Osaamista löytyy kaikilta osakkailta: joku tuntee tislauksen kemian, toinen on todellinen kädentaitaja, kolmas tosi hyvä tiskaamaan. Meillä on rento, ennakkoluuloton ja innostunut meininki, Tervo kehuu.

”Toiset osaavat, toiset eivät”

Tuori Distilleryn ensimmäiset tuotteet olivat ginejä. Syy on selvä: giniä ei kypsytetä, joten se saadaan markkinoille nopeasti kassavirtaa tuomaan. Se niistä, entäs ne hunajamelassitisleet? Tislaamomestari Juhani Väisänen selostaa prosessia.

Pesosen Esa toimittaa raaka-aineen putsattuna. Hunajamelassi on lämmitetty ja siihen on sekoitettu salainen entsyymi. Käymisen jälkeen mäskiä aletaan hitaasti lämmittää, ja lopulta putkesta tippuu 73—75-prosenttista etanolia. Sen jälkeen tislettä laimennetaan vedellä, jota muuten ei saa kutsua lähdevedeksi, vaikka se on peräisin läheisestä lähteestä.

Kuulostaa yksinkertaiselta?
—Niinhän se on pihvin paistamisessakin. Yksinkertainen homma, mutta jostain syystä toiset osaavat sen paremmin kuin toiset, Väisänen virnistää.

Tuotteesta riippuen hunajatisleestä tehdään vaikka akvaviittia, juodaan sellaisenaan tai siirretään tammitynnyreihin kypsymään. Tuori Distillery käyttää pieniä nassakoita, koska tynnyrit luovuttavat väriä ja aromia pinnastaan. Isossa tynnyrissä kypsymisajat olisivat moninkertaisia.
Artesaanien tekemät tisleet on tuotteistettu eri käyttötarkoituksiin. Tuorein, kirkas tuote Honey Moonshine toimii snapsina tai aperitiivina.
—Ei liian kylmänä! Pakastimen sijaan jääkaappi on oikea säilytyspaikka, alleviivaa Ismo Halminen, se taitava tiskaaja.

Noin kuukauden pienessä tamminassakassa ikääntynyt Oaked Honey Moonshine taas vastaa käyttökohteiltaan vaikka viskiä.
—Itse käytän välillä brutaalisti kolan kanssa. Tämä sopii ehdottomasti myös juomasekoituksiin; kaffeplöröstäkin tulee loistava, Esa Tervo vinkkaa.

Tuorin premium-tuote on Spirit of Honeyksi nimetty pitkään kypsynyt ja hunajalla jälkikäteen kevyesti maustettu juoma.
Tuotekehitystä tehdään jatkuvasti, ja paraikaa työn alla on sopivan absinttireseptin kehittely.
—Perusasioita on 95 prosenttia kaikesta tekemisestä. Loppuun viiteen prosenttiin liittyykin 90 prosenttia ajasta ja ratkaistavista ongelmista, Väisänen päättää.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.