Paikalliset | 09.03.2023 13:29

Juoksuhautakynttilöillä apua Ukrainaan

Juoksuhautakynttilöillä apua Ukrainaan

Marttilan juhlatilalla järjestetään sunnuntaina kello 14 alkaen tilaisuus, jossa halukkaat voivat konkreettisesti auttaa ukrainalaisia. Tapahtumassa valmistetaan juoksuhautakynttilöitä, jotka toimitetaan Ukrainaan.

—Bongasin Facebookista Stefu Reunasen, joka on tehnyt kynttilöitä jo kauan. Hän järjesti Nuuksiossa vastaavan tilaisuuden, jossa kynttilöitä valmistettiin 800 kappaletta. Otin häneen yhteyttä ja hän kertoi, että kynttilöille on edelleen tarvetta. Näin päätin perustaa vastaavan tapahtuman, Marttilan juhlatilan sekä Luomuspajan yrittäjä Eeva Kirstilä kertoo.

Kuka tahansa halukas voi osallistua sunnuntaiseen tapahtumaan, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Jo nyt tiedossa on noin sata osallistujaa, mutta Kirstilä arvelee osallistujamäärän kohoavan pariinsataan.

—Kynttilät valmistetaan kierrätystavarasta, jota kotoa löytyy. Osallistuminen ei maksa mitään, hän kertoo.

Paras alusta kynttilälle on 400—900 gramman tyhjä metallitölkki. Lisäksi kaivataan poltettuja steariinin jäämiä kynttilöistä sekä kierrätyspahvia ja tulitikkuja. Materiaaleja voi toimittaa viikon kuluessa juhlatilalle tai tuoda mukanaan tapahtumaan. Valmistusvälineet ja pullakahvit tarjotaan osallistujille. Myös lapset voi ottaa tapahtumaan mukaan, sillä juhlatilasta löyty leikkipaikka heidän ajanvietteekseen.

 

Kynttilä luo lämpöä

Juoksuhautakynttilä tuo lämpöä ja apua ruoanvalmistukseen sähköttömissä olosuhteissa.

—Yksi kynttilä palaa noin kahdesta kolmeen tuntia. Kun palavan kynttilän päälle laittaa kiviä, varaavat ne lämpöä ympärilleen, Eeva Kirstilä kertoo.

Kirstilän mukaan vapaaehtoisvoimin tehdyt kynttilät ovat tekijöiltään pieni ponnistus, mutta vastaanottajilleen tärkeä muutaman tunnin lämmön lähde.

—Niitä sitten käytetään sekä juoksuhaudoissa että myös kodeissa, joista sähköt puuttuvat, hän jatkaa.

Lahjoituksena otetaan vastaan myös villasukkia ja lapasia, jotka mahtuvat mukaan Ukrainan lähetykseen.

—Turun Tuomiokirkko lahjoittaa tapahtumaan myös kaikki kynttilänjäämät heillä järjestetystä Ukraina-päivästään, jolloin kynttilöitä poltettiin kirkossa, Kirstilä kertoo.

 

Yksinkertainen valmistustapa

Juoksuhautakynttilän teko alkaa leikkaamalla keräyspahvista metallitölkin reunaa matalampi kaistale, joka kierretään rullalle ja asetetaan tölkin sisään tiiviisti.

Tämän jälkeen pahviin asetetaan pahviset sytytyspalat, jotka tulevat tölkin reunan yli.

Lopuksi tölkki täytetään kiehuvalla steariinilla, joka imeytyy pahviin ja täyttää tölkin.

—Suunnittelin, että kynttilöistä tehdään juhlatilaan letka, jota järjestyksessä täytetään. Tämän jälkeen kynttilät viedään ulos jäähtymään ja lopulta pakataan pahvilaatikoihin lähetysvalmiiksi, Kirstilä kertoo.

Pahvilaatikot toimitetaan juhlatilan naapurustossa sijaitsevaan Huiskulaan, josta ne lähtevät eri kuljetusten voimin Ukrainaan. Kaikki on kuljetuksista alkaen vapaaehtoisvoimin järjestettyä toimintaa.

—Tämä on nopea ja helppo tapa auttaa. Näin voimme auttaa ukrainalaisia saamaan olosuhteet edes hieman siedettävämmiksi, vaikkei se sotaa poistakaan.

Kynttilöihin voi myös kirjoittaa viestejä, jotka tuovat saajilleen voimaa.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.