Paikalliset | 05.10.2023 11:01

Jäkärlän kouluhanke liikahti eteenpäin

Jäkärlän kouluhanke liikahti eteenpäin

Jäkärlä Turun kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina Jäkärlän uuden koulun ja päiväkodin hankesuunnitelman. Nopeutetussa aikataulussa käsitelty suunnitelma lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle kasvatus- ja opetuslautakuntaan, liikuntalautakuntaan sekä kulttuuri- ja nuorisolautakuntaan.

Uusi koulu ja päiväkoti esitetään rakennettavaksi vanhan koulurakennuksen paikalle. Tiloista siirryttiin syksyllä väistötiloihin sisäilmaongelmien takia. Vanhan koulurakennuksen purkua suunnitellaan ensi vuoden alkuun. Uusi koulu valmistuisi 2026 syksyyn mennessä.

Uudisrakennukseen tehdään tilat kaksisarjaiselle alakoululle, jossa on tilat 240 oppilaalle. Lisäksi tiloissa toimii viisi päiväkotiryhmää, joissa on tilat 105 lapselle sekä kolme esiopetusryhmää, joihin mahtuu 63 lasta.

Uudisrakennuksen koko ylittää nykyisen koulurakennuksen koon vain viidellä prosentilla. Tästä syystä rakennuslupa voidaan hakea voimassa olevaan asemakaavaan, eikä uuden lainvoimaisuutta tarvitse odottaa.

 

20 miljoonan hintalappu

Uudisrakennuksen ansiosta Jäkärlän puistokadun ja Lampolankadun päivähoitoyksiköistä voidaan luopua. Kumpikaan tiloista ei ole kaupungin omistuksessa. Valmistuessaan uudisrakennus toimii myös Arkeologinkadun päiväkodin väistötilana sen peruskorjauksen ajan. Päiväkodin peruskorjauksen arvioidaan tapahtuvan vuosien 2027–2028 aikana. Sen valmistumisen jälkeen tarkastellaan Suotorpankujan päiväkodin tilannetta.

Uuteen kouluun on mitoitettu 12 isompaa opetustilaa ja 12 oppilasryhmää. Tämä mahdollistaa Jäkärlän alueen kehittymisen ja oppilasmäärän kasvun. Tilat joustavat myös yhteiskäyttöön. Esiopetuksen tiloille uumoillaan lähivuosina tuovan kasvupainetta Kailan alueelle kaavoitettu omakotitaloalue.

Uuden koulun hanke rahoitetaan Turun kaupungin oman investointiohjelman kautta ja sen kustannusarvio on 18,1—20,1 miljoonaa euroa. Arvio sisältää 15 prosentin hankevarauksen ja 100.000 euron varauksen taidehankintoihin.

Kustannusarvio ei kuitenkaan huomioi purettavien rakennustan alta esiin tulevia asioita, kuten piilossa olevia haitta-aineita. Maaperätutkimus tehdään purkutoimenpiteiden jälkeen. Koulun ja asuntolarakennuksen purku kustantaa 200.000 euroa.

 

Liikuntamahdollisuuksia parannetaan

Hankesuunnitelman mukaan koulun tontti on haastava rakennuksen sijoittelulle, joten sen sovittamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Rakennus pitää sijoittaa lähemmäs purettavaa asuntolaa. Suunnittelussa kiinnitetään huomiota terveisiin rakenteisiin, akustiikkaan sekä esteettömyyteen.

Päiväkoti puolestaan sijoittuisi Arkeologinkadun puolelle, jotta kulku sinne on sujuvaa. Arkeologinkadun päätyyn suunnitellaankin alue saattoliikenteelle päiväkoteja palvelemaan. Koulun saattoliikenne voidaan tarvittaessa ohjata Merovinkikadun kautta. Huoltoliikenne kulkisi Jäkärlän puistokadun kautta.

Päiväkotiin tarvitaan erillinen monitoimitila lasten liikuntakäyttöön. Listalta löytyvät myös ulko-wc ja riittävän suuri ulkovarasto.

Liikuntakokonaisuuden muodostavat tontille jäävä Jäkärlän liikuntahalli, urheilupuisto sekä välituntipiha. Liikuntahallin varustelua ja toiminnallisuutta tulee peruskorjauksen yhteydessä parantaa ja uudistaa. Myös urheilupuisto ja kentän pukuhuonerakennus on tarkoitus peruskorjata tulevien vuosien aikana.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.