Urheilu | 07.12.2023 10:08

Hiihtosuunnistajien kausi avattiin Muoniossa

Hiihtosuunnistajien kausi avattiin Muoniossa

Hiihtosuunnistuksen kilpailukausi pyörähti käyntiin viikonloppuna Ensilumenrasteilla Muonion Särkijärvellä. Lauantaina kilpailtiin keskimatkalla ja sunnuntain pitkän matkan kilpailuun lähdettiin takaa-ajona lauantain tulosten perusteella.

MS Parman maajoukkueeseen kuuluvat hiihtosuunnistajat onnistuivat hyvin kauden avauksessaan. Miesten sarjassa Niklas Ekström oli lauantain keskimatkalla toinen, +24 sekuntia voittajaa, Sonkajärven Pahkan Aapo Viippolaa hitaampana. Sunnuntain takaa-ajossa Ekström kävi välillä jo Viippolan edellä ja matkaa taitettiin pitkän aikaa samaa vauhtia. Lopussa Viippolan meno oli kuitenkin sujuvampaa ja ero maalissa oli 2.14 Viippolan eduksi. Pirkkalan Hiihtäjien Eevert Toivonen sijoittui kolmanneksi.

21-vuotiaalla Ekströmillä on nuorten MM-kisoista kuusi kultaa eri matkoilta. Viime talvena nuorukainen nousi myös miesten sarjassa maailman huipulle ollen maailmancupissa kolmas Norjan Jörgen Baklidin ja Viippolan jälkeen. Maailmancupin finaalin yhteydessä Beitostölenissä Ekström voitti myös U23-sarjassa kaksi MM-kultaa.

Ekström kiitteli vuolaasti ratamestarin ja kilpailunjohtajan Olli-Markus Taivaisen laatimia ratoja.

—Todella hyvät kisat. Urasto oli tosi hyvässä kunnossa ja radat olivat haastavia. Ainakin sain riittävästi suunnistushaastetta, mitä alkukauteen tarvitsen.

—Kauden alku on mennyt tosi hyvin, reilusti paras avaus, mitä minulla on ollut. Nyt on hyvä suunta menossa, Ekström kertoi.

Naisten pääsarjassa MS Parman vielä nuorten maajoukkueeseen kuuluvien Amanda Yli-Futkan ja Lotte-Line Ekströmin kauden avauskisat sujuivat pääsarjassa hyvin. Lauantain keskimatkalla Yli-Futka oli neljäs ja Ekström viides, sekunnin välein. Nopein oli Rasti Kettujen Maria Hoskari.

Sunnuntain takaa-ajossa maaliin tuli letka, jota Yli-Futka veti nousten takaa-ajon kolmanneksi (yhteistuloksissa neljäs). Ekström oli kannoilla ja oli maalissa viides (yhteistuloksissa kuudes). Hoskarin onnistui pitämään lauantaina saavuttamansa etumatkan ja voitto takaa-ajosta heltisi. Hoskari voitti myös yhteistuloksissa.

MS Parmalaisista naisten pääsarjassa kilpaili myös Elisa Pirilä, ollen yhteistulosten 17. H15 -sarjassa kisannut Lassi Ekström oli yhteistulosten kolmas.

Muonion lumiolosuhteet olivat erinomaiset. Lauantaina -18 asteen asteen pakkanen laittoi kilpailijat koville, mutta sunnuntain hiihdettiin jo lauhemmassa -10 asteen talvikelissä. Muonion varmat lumiolosuhteet olivat houkutelleet paikalle myös muutamia Viron, Itävallan ja Tsekin maajoukkueiden kärkinimiä.

Ensilumenrastit olivat samalla niin nuorten kuin aikuistenkin ensimmäiset katsastuskilpailut Itävallan Ramsaussa pidettäviin MM-kilpailuihin. Kilpailut Ramsaussa käydään tammikuun lopussa. Seuraavat katsastuskilpailut käydään vuodenvaihteessa Kuusamossa.

Viralliset tulokset saadaan selville vasta 6.12. sillä ajanottolaitteen kanssa oli ongelmia. Kärjen osalta tulokset kuitenkin olivat selvät.

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.