Paikalliset | 11.07.2019 09:13

Raukkalan maamerkki saneerattiin talkoilla

Raukkalan maamerkki saneerattiin talkoilla

Ahteentien ja Raukkalantien risteyksessä 1950-luvulta nököttänyt maitolaituri remontoitiin kyläläisten toimesta viimeisen päälle hienoksi. Kuvaan ehtivät Jouko Heininen, Simo Koivunen, Marja Heininen ja Minna Ylikännö. Mukana olivat myös Risto Virtanen, Timo Määttänen ja Anni Ylikännö.

Maitolaitureita oli aikanaan suomalaisessa maalaismaisemassa jokaisen kylätien varrella. Nykyään maitolaituri on katoava luonnonvara, kun maito haetaan tiloilta suoraan säiliöautoon, eivätkä maalaiskylien nuoretkaan enää maitolaiturilla lonni.
Paitsi Raukkalassa. Siellä kylänmiehet ja -naiset tarttuivat toimeen ja kunnostivat Ahteentien ja Raukkalantien risteyksessä 1950-luvulta nököttäneen maitolaiturin entistä ehommaksi.

Enää tarvitaan kestopäällyste

—Tällä laiturilla minäkin olen joskus käynyt riiaamassa, ja sisälle kaiverretuista teksteistä päätellen niin on moni muukin, raukkalalainen Minna Ylikännö naurahtaa.
Maitolaiturin perustukset olivat jo painuneet maan tasalle ja mökki oli vaarassa kaatua.
—Ensin purettiin kattotiilet ja -ruoteet pois. Sen jälkeen Virtasen Risto nosti traktorilla koko rakennuksen ilmaan ja perustukset korjattiin. Siellä on nyt lecaharkkoja ja vuosikaudet ojien pohjilla maanneita sähköpylväiden pätkiä, maitolaiturin vieressä asuva Jouko Heininen listaa.
Maitolaituri laskettiin takaisin perustusten päälle, huonot puuosat vaihdettiin, kattoruoteet, räystäslaudat ja kattotiilet uusittiin kokonaan. Ulkomaaliksi tietysti punamultaa, lattiaan puunsuojaöljyä.
—Tämähän on kulttuuriteko! Nyt kun vielä laitetaan Raukkalantielle asfaltti ja kevyen liikenteen väylä, niin johan kelpaa maitolaiturille pysähtyä, virnistää Simo Koivunen, yksi talkoissa mukana olleista Raukkalan miehistä.
Aiemmin maitolaiturilla oli myös geokätkö, jolla kävijät rasittivat laiturin rakenteita tahattomastikin. Nyt kätkö on siirretty muutaman kymmenen metrin päähän.
Kesken lauantaiaamun viimeistelytöiden talkooporukka yhtäkkiä jähmettyi. Tietä pitkin jyristeli traktori perässään tiehöylä. Valtion vastuulla olevaa Raukkalantietä tasoitettiin.
—Mitä seuraavaksi? Tuleeko 50 vuotta sitten luvattu asfaltti?

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.