Pääkirjoitus | 04.05.2023 11:26

Sananvapaus on demokratian kivijalka

Eilen vietettiin kansainvälistä lehdistön ja sananvapauden päivää. Päivän tarkoitus on muistuttaa, että sananvapaus on demokraattisen vapaan maailman perusta. Jokaisella on oikeus oikeaan tietoon.
Sananvapaus sisältää oikeuden levittää ja vastaanottaa tietoa, mielipiteitä ja ajatuksia. Uutismediat kannustavat toimimaan yhdessä sananvapauden puolesta tässä ajassa, jossa erilaiset vaikuttamisyritykset ja disinformaation levittäminen ovat tulleet jäädäkseen. Luotettavat uutismediat antavat suojaa vääristeltyä tietoa vastaan.
Mediamaailma on muuttumassa. Juuri, kun on totuttu siihen, että somen kautta voi muovata mielipiteitä, tulevat vastaan tekoälyn mahdollisuudet. Tekoälyn avulla tehty valokuva on jo voittanut erään valokuvakilpailun ilman, että tuomaristo huomasi mitään erikoista. Tekoäly kirjoittaa jo sujuvasti urheilutuloksia ja pörssiuutisia. Mihin enää tarvitaan ihmistä? Ajatteluun, harkintaan, tarkistamiseen ja tiedon suhteuttamiseen. Tekoäly voi tuottaa tietoa, mutta viisaus on kykyä käyttää tietoa ja kokemusta hyvien päätösten ja arviointien tekemiseksi.
Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksin mukaan Suomi on lehdistönvapaudessa viimevuotiseen tapaan viides. Vaikka sijoitus säilyi, Suomi putosi toimittajien turvallisuutta koskevassa mittarissa sijalle 23.
Lehdistön vapausvertailussa Suomen sijoitusta pudotti muun muassa median keskittyminen. Yhä suuremmat yhtiöt omistavat yhä enemmän lehtiä, joissa julkaistaan samoja uutisia eri puolilla Suomea. 
Turun Tienoon julkaisija Turun Seutu Oy on paikallisesti omistettu itsenäinen yhtiö. Tai kuten me itsestämme kerroimme muutama vuosi sitten: Turun Tienoo — konsernivapaata viestintää.
Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.