Pääkirjoitus | 23.03.2023 10:20

Nyt se alkoi!

—Taitaa olla tarpeellista vähän selittää. Kun minä, meinaan, olen ennen ollut. Ei siinä oikeastansa muuta ole, mutta rauhallisesti se on otettava. Turhan hermoileminen ei edusta mitään, mutta ei sitä tarvitse ainoota ääntään kauppaamaankaan ruveta. Kyllä ne ehdokkaat sen mielellänsä ottavat, kun vaan saavat. Kynä äänestyslipun ympyrän kohdalle, se on paras, ja siitä se selviää. On muistettava, etteivät eduskuntavaaliehdokkaat ihmistä kummempia ole nekään. Lyijykynää ne tottelee niinkuin kaikki muutkin.

Edellä oleva oli mukaelma Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta. Vaikka vänrikki Koskelan ohjeet koskevatkin alkavaa hyökkäystä, sopivat sanat myös äänestystapahtumaan.

Tätä pääkirjoitusta kirjoitetaan keskiviikkona puolilta päivin. Ääniä oli tuolloin annettu yli 50.000 kappaletta. Ennakkoäänestyksestä ennustetaan vilkasta. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa ennakkoon äänestäneiden osuus kaikista äänestäneistä, eli ennakkoäänestysprosentti, oli 50,7.

Televisiokanavat lähettävät vaalitenttejä sekä vaaliväittelyjä. Monien katsojien mielestä kyseessä on pikemmin vaalikinaaminen, huutaminen ja päällepuhuminen, jossa ote katoaa niin juontajilta kuin poliitikoiltakin. Yle Areenasta voi vertailun vuoksi katsoa monen mieleen jääneitä Leif Salménin ja Pekka Oksalan vaalitenttejä vuoden 1987 vaaleista. Neljässä vuosikymmenessä sekä juontajien että poliitikkojen puherytmi on selvästi nopeutunut, ja parin sekunnin tuumaustauot ovat kadonneet. Johtaisiko tämä siihen, että mietittyjen vastausten sijaan saamme kuulla nopeita ja valmiiksi ulkoa opeteltuja vastauksia.

Taloudesta puhuttaessa miljarditkin vilistävät sinne ja tänne. Paljonko on miljardi? Jos palkansaajan mediaaniansio on 3.500 euroa, riittäisi miljardista palkkarahoja noin 23.000 vuodeksi.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.