Pääkirjoitus | 09.02.2023 13:00

Hitusen jo vaalikuumetta

Eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 2. huhtikuuta. Ennakkoäänestys on 22.—28. maaliskuuta. Yksi tärkeä päivämäärä on 21. helmikuuta, jolloin ehdokashakemukset on jätettävä vaalipiirilautakunnille.
Kevään vaalien läheisyys onkin näkynyt puoluekentässä. Puolueet ovat julkistaneet eduskuntavaaliohjelmiaan ja vaalitavoitteitaan. Ehdokkaat kiertävät maakuntaa. Toreilla on tarjolla vaalimakkaroita, kahvia, esitteitä ja ennen kaikkea tapaamisia ehdokkaiden kanssa. Ehdokaslistatkin elävät vielä, kun ehdokkaiksi lupautuneet ovatkin luopuneet eri syistä ja kun uusia astuu tilalle. Niinpä Tienoon alueelta kansanedustajaehdokkaita on ainakin puoli tusinaa.
Ilmassa on jo hitusen vaalikuumetta. Jos kansalainen tapaa kansanedustajaehdokkaan kasvoikkain, ainakaan puheenaiheet eivät lopu. Miten koronapandemia lopulta hoidettiin, toimivatko hyvinvointialueet, onko Suomen puolustus kunnossa, mitä tehdä velalle, miten saada inflaatio hallintaan, onko maassa tarpeeksi työntekijöitä, onko elintarvikehuolto kunnossa, miksi sähkön hinta heittelee, paljonko ja miten leikataan julkisia menoja, mitä puolue aikoo tehdä, jos...?
Vaalitaistelua ehkä käydään aktiivisesti sosiaalisessa mediassa, mutta perinteisessä kasvokkain tapaamisessa on yksi hyvä puoli: keskustelu käy kahteen suuntaan. Somessa voidaan ehkä toistella vaali-iskulauseita, joko itse keksittyjä tai viestintätoiministon laatimia, mutta aidossa keskustelutilanteessa on mahdollista päästä iskulauseiden taakse, kysyä vastauksia ja tarkennuksia vastauksiin.
Vuoden 2019 eduskuntavaalien äänestysprosentti oli noin 72. Jos ottaa huomioon kuluneen vaalikauden toinen toistaan seuranneet kriisit, luulisi äänestysaktiivisuuden alkavan jälleen seiskalla.


Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.