Pääkirjoitus | 17.11.2022 14:25

Pelin säännöt

Kriketti on tuttu peli brittiläisistä tv-sarjoista, mutta sen säännöistä ei tavallinen katsoja taida ymmärtää juurikaan mitään. Kriketissä on erilaisia pelimuotoja. Esimerkiksi County Championship kestää enintään neljä päivää, kaksi inningsiä (vuoroparia) per joukkue, ei määriteltyä syöttövuorojen määrää.
Pelissä kuin pelissä säännöt, jotka hyvä osata jo ennen kuin peli alkaa. Politiikkaakin on kutsuttu peliksi ja sanonnaksi on vakiintunut käsite "pelin politiikka".
Tienoonkin alueen valtuustoissa on syksyn kokouksissa huomattu, että pelikirja kannattaa osata ulkoa, kun peli alkaa. Valtuustot hyväksyvät kunnan hallintosäännön. Valtuutettujen kannattaakin tarkasti painaa hallintosäännön jokainen pykälä mieleensä, siis se, kuka päättää mistäkin asiasta.
Entä, jos valtuustossa pitää jostain asiasta äänestää? Puheenjohtajan esityksestä valtuuston on hyväksyttävä äänestystapa ja jos äänestyksiä on toimitettava useampia, äänestysjärjestys. Periaate on se, että kaksi samaa asiaa koskevaa, pohjaehdotuksesta eniten poikkeavaa kannatettua päätösehdotusta asetetaan vastakkain ja niistä voittanut ehdotus asetetaan edelleen vastakkain seuraavan kannatetun päätösehdotuksen ja viimeksi pohjaehdotuksen kanssa.
Entä miten voi esittää eriävän mielipiteen? Päätöksentekoon osallistuneella, jos hän on tehnyt vastaehdotuksen tai äänestänyt päätöstä vastaan, on oikeus ilmoittaa päätöksestä eriävä mielipide. Eriävän mielipiteen ilmoittanut vapautuu päätöksen tuottamasta oikeudellisesta vastuusta. Esittelijälle se on ainoa varma mahdollisuus vastuusta vapautumiseen.
Päätöksentekojärjestyksen säännöt eivät siis ole niin monimutkaiset kuin kriketissä, mutta opettelua nekin vaativat, ettei kokouksen päätös tule kokousväelle ja yleisölle yllätyksenä.
Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.