Pääkirjoitus | 22.09.2022 11:16

Globaalien markkinoiden oppitunti

Moision ja Yli-Maarian asukasillassa Moision ja Yli-Maarian pientalot ry:n edustaja kertoi Turku Energian tarjoamasta Louna TPK -sopimuksesta, joka on tarkoitettu Turun Pientalojen Keskusjärjestön jäsenyhdistyksille, joita on 39.
Kaikki ovat kuulleet uutisia energian hintojen noususta, mutta uutiset konkretisoituvat, kun nousu osuu omalla kohdalle. TPK:n jäsenille — ja vain jäsenille — tarjotaan sähköä hintaan 27,1 senttiä kilowattitunnilta perusmaksun ollessa 1,50 euroa kuukaudessa. Verrattuna nyt päättyvään sopimukseen sähkön hinta kallistuu noin 7-kertaisesti. Jos omakotitalossa on suora sähkölämmitys vuosikulutuksen ollessa 18.000 kilowattituntia vuodessa, maksaisi sähköenergia noin 4.900 euroa vuodessa.
Louna TPK -sopimusta tarjotaan kahden vuoden määräaikaisena. Entä, jos sähkön hinta romahtaa? Sopimuksen voi purkaa kesken sopimuskauden. Turku Energian mukaan tällöin asiakkaalta veloitetaan sopimuksen määräajan umpeutumiseen asti kuuluvat perusmaksut ja vuosiennusteen mukaiset energiamaksut.
Asukasillassa monen huulille nousikin kysymys: Mistä sähkön hinnan nousu johtuu? Syy on se, että Suomi on osa yhteispohjoismaista sähköjärjestelmää, joka taas kytkeytyy Keski-Euroopan järjestelmään. Keski-Euroopassa sähköä tuotetaan maakaasulla. Kun maakaasua ei ole saatavilla, vaikuttaa se suoraan sähkön hintaan myös Suomessa. Suomalaisen sähkön hintaan vaikuttavat myös Norjan ja Ruotsin vesivoimaloiden vesivarat. Kuivan kesän jäljiltä vesivarat ovat vähissä.
Miten tähän on tultu? Tulevaisuuden historiankirjoissa 2000-luvun alkua kuvattaneen halvan venäläisen energian, halpojen kiinalaisten kulutustavaroiden ja halpojen lainakorkojen aikakaudeksi. Nyt maailmanjärjestys on kääntymässä uuteen asentoon. 
Päättyneet on päivät, tiesi jo Tapani Kansakin.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.