Pääkirjoitus | 11.08.2022 11:42

Turvallinen oppimisympäristö kuuluu kaikille

Lasten ja nuorten koulutaival käynnistyi seudulla eilen. Moni odottaa koulun penkkiin palaamista, onhan syksystä tulossa kaikilla mittareilla normaali, verrattuna aiempiin vuosiin. On myös oppilaita, joita koulun alku pelottaa. Koulukiusaaminen on monille lapsille ja nuorille arkipäiväistynyt asia, johon aikuisten tulee puuttua kaikin keinoin.
Kiusaamisen ehkäisemiseksi on työkaluja. Opettajat, henkilökunta ja oppilashuolto tekevät kaikkensa, jotta kiusaamista voitaisiin kitkeä kouluarjesta. KiVa koulu -työkalu on käytössä ympäri maan ja siihen kuuluu yli 900 koulua. Se on Turun yliopiston kehittämä kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma, jonka tavoite on ehkäistä ja puuttua kiusaamiseen. Se sisältää myös jatkuvaa seurantaa asian ympärillä.
Ohjelma kartoittaa tietoa kiusaamiskokeuksista vuosittain oppilaskyselyn avulla. Tilastojen valossa kyselyt osoittavat, että kiusaavien ja kiusatuksi joutuneiden oppilaiden osuus vähenee vuosi vuodelta. Samaa suuntaa antaa THL:n toteuttama kouluterveyskysely.
Sosiaalisen median palvelu TikTok:ia selaillessa näkyy, etteivät kaikkien oppilaiden kokemukset ole silti hyviä. Nuoret kertovat avoimesti kiusaamiskokemuksistaan ja julkaisevat kuvia nuoruusvuosiltaan. Kuvan yhteyteen on voitu liittää teksti, jossa kysytään, mikä minussa aiheutti sen, että minua haluttiin kiusata? Toisessa videossa nuori kertoo, että KiVa koulu -ohjelman huono puoli oli joutua saman pöydän ääreen keskustelemaan kiusaajien kanssa. Tämän jälkeen nuorta oli kiusattu vain enemmän, kun kiusaajat tajusivat, että opettajalle oli asiasta kanneltu.
Kiusaaminen voi jättää pysyvät arvet aikuisikään asti. Yhtä tärkeää kuin turvallisen koulutien antaminen lapsille on turvallinen oppimisympäristö, jossa lapsen ja nuoren huolet otetaan todesta ja mietitään kiusaamistilanteita tapauskohtaisesti.
Ina Virtanen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.