Pääkirjoitus | 04.08.2022 11:20

Kriisistä toiseen

Näin elokuun alussa talvipakkasten ajattelu ei tule aivan ensimmäisenä mieleen. Viime kuukausien uutisointi vallitsevasta energiakriisistä on saanut kuitenkin monet jo käytännön toimiin hyvissä ajoin. Kotiaan lämmittävät ovat tilanneet tai hakanneet polttopuunsa. Sähkösopimuksia on kilpailutettu. Autoja vaihdetaan vähäpäästöisimpiin versioihin. Osa ulkomaille matkaavista tuntee reissuun lähtemisestä painavaa syyllisyyttä, jota kutsutaan myös ilmastoahdistukseksi.
Elämämme ei ole enää samaa, mihin olemme saaneet vuosikaudet tottua. Venäjän aloittama hyökkäyssota muutti Euroopan energiansaantia. Tuleva talvi häämöttää edessä, emmekä ole aivan varmoja, mitä vielä on vastassa. Mitä kovemmat pakkaset tulevat, sitä tiukemmilla ollaan. Sähkön kysyntään vaikuttaa myös se, millaisia pakkasia muissa Pohjoismaissa koetaan.
Viime talvena sähkön hinta ampaisi huippuunsa jo joulukuun alussa. Jo muutaman kuukauden kuluttua nykyhetkestä, sähköntuotanto saattaa olla äärirajoilla ja hinnat noudatella samaa käyrää. Olkiluoto 3:n käyttöönottoa odotetaan koko maassa.
Myös kaupat varautuvat tulevaan sähköpulaan. On mahdollista, että kiertävät sähkökatkot tulevat olemaan arkipäivää. Suomessa aloitetaan syksyllä myös julkinen kampanja, jossa kansalaisia kehotetaan säästämään energiaa kodeissaan, esimerkiksi lyhentämällä suihkuaikaa viiteen minuuttiin. Vastaavanlainen vetoomus on koettu viimeksi 70-luvulla.
Jokaisen on hyvä vallitsevassa tilanteessa pohtia, mistä on valmis omassa energian käytössä tinkimään, jos varaa löytyy. Kirjoittajalta löytyy kuitenkin luottoa Suomen kansaan. Samaan ”talvisodan henkeen” vedottiin niin kaikkia koetelleessa koronapandemiassa kuin edessä häämöttävässä energiakriisissä.
Ina Virtanen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.