Pääkirjoitus | 07.04.2022 07:37

Turvaa voi ostaa monesta suunnasta

Hallituksen pikavauhtia sorvaamassa lisäbudjetissa Puolustusvoimille osoitettiin lähivuosille 2,2 miljardia euroa lisärahaa. Sen päälle tulee satoja miljoonia pysyviä menoja. Rahat on tarkoitus käyttää Suomen turvallisuuden parantamiseen: kalustohankintoihin, henkilöstön palkkaukseen ja kertausharjoituspäivien lisäämiseen.

Eikä siinä mitään, lisärahoja ei kukaan kehtaa kyseenalaistaa näinä maailmanaikoina. Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan — si vis pacem, para bellum.

Samaan aikaan hoitajat ja opettajat lakkoilevat parempien työolojen ja palkkojen perässä. Perusturvallisuus horjuu silloinkin, kun koulut ovat kiinni eikä lääkäriin pääse. Tarvittavista euromääristä ei ole konsensusta, mutta puhutaan sadoista miljoonista per vuosi.

Puhutaan myös taloudellisesta turvallisuudesta. Jos valtion kassa on tyhjä, ei poliittisilla päätöksillä ole vaikutusta. Tällä hetkellä Suomi ottaa vuosittain 7 miljardia euroa velkaa, mikä horjuttaa ainakin maksavien ikäluokkien perusturvallisuutta.

Turvan tuottaminen kansalaisille on valtion perustehtävä. Kaikki muut yhteiskunnan tehtävät ja roolit ovat turvallisuudelle alisteisia, tosipaikan tullen turhia. Turvallisuutta on sekin, että huhtikuisen lumipyryn hetkellä tiet aurataan ajoissa.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.