Pääkirjoitus | 10.02.2022 08:15

Energian hinta varma vaaliteema

Harmittaahan se, kun satanen ei riitä bensapumpulla mihinkään. Eikä dieselpumpullakaan enää hymyilytä, niin kuin joskus takavuosina. Tämän kirjoituksen yläpuolella oleva kuva on otettu vuonna 2014. Vajaassa kahdeksassa vuodessa ysivitosen hinta on siis noussut reilut 40 prosenttia.

Polttonesteiden hinnasta ei ollut sotevaaliteemaksi, mutta ensi kevään eduskuntavaaleissa tilanne voi olla toinen. Tänä talvena hintojen nousun takana on pääosin maailmantalous ja -politiikka: energiaa tarvitaan joka puolella jatkuvasti enemmän, ja markkinamekanismi tekee tehtävänsä. Polttonesteiden lisäksi sähkön, kaasun ja jopa polttopuiden hinta on noussut historialliseksi.

Niin surkealta kuin se lompakossa tuntuukin, tämä oli etukäteen tiedossa. Kun Saksa luopuu ydinvoimastaan, fossiilisista polttoaineista pyristellään eroon ja talvi on kylmä, jaettavana on koko Euroopassa yhä kallistuvaa niukkuutta. Suomi on osa globaalia energiamarkkinaa, jossa hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan. Oma osansa on toki verotuksella. Hallituspuolueilla näyttääkin olevan kiire pohtia omia toimiaan, kun naapurimaat kompensoivat kansalaistensa ylisuuria sähkölaskuja ja pohtivat polttoaineverotustaan. Verotuksella kansalaisten energialaskuihin olisi yksinkertaista ja nopeaa puuttua, mikäli halutaan.

Jos vuoden päästä eduskuntavaalien alla ei puhuta energian hinnasta tai Natoon liittymisestä, on itänaapuri rauhoittunut. Todennäköiseltä kuitenkin näyttää, että kumpikaan aihe ei ole katoamassa mihinkään.

Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.