Pääkirjoitus | 08.01.2022 11:48

Hyvästä tienpidosta pitää palkita

Talvi on yllättänyt osan autoilijoista ja muista yleisten alueiden kulkijoista. Viimeksi tiistaina maantiet, kadut, kujat ja väylät jäätyivät Varsinais-Suomessa perin hankaliksi kokeneenkin autoilijan ajella. Pelti rytisi kymmenissä ulosajoissa ja kolareissa, jalankulkijoiden luut kolisivat peilijäisillä kevyen liikenteen väylillä.

Paitsi ettei ihan joka puolella. Tienoon alueella teiden talvikunnossapidosta ei vastaa mikään yksittäinen taho kuten kunta tai kunnallinen yritys, vaan joukko kilpailutuksilla valittuja aliurakoitsijoita. Kun kilpailutukset on tehty pääosin hintaperusteisesti, laatu ei välttämättä ole tasaista. Toimituksenkin korviin kuuluu milloin kehuja, milloin haukkuja siitä, kuinka jokin tienpätkä on tällä kertaa hoidettu.

Urakoitsijoiden kanssa talvikunnossapitosopimukset tehdään muutamaksi vuodeksi kerrallaan. Kun sopimukset ovat seuraavan kerran katkolla, olisi valintaperusteisiin hyvä lisätä myös asiakkaiden — siis kuntalaisten — kokemuksia. Hyvin työnsä tehnyt urakoitsija saakoon jatkokauden, mikäli hinta ei ole taivaisiin kohonnut.

Oma lukunsa on sopimusten reiluus sekä laskun maksajan eli kuntalaisen että urakoitsijan kannalta. Talvet eivät ole veljiä keskenään. Työmäärät voivat vaihdella rajustikin kelien mukaan, mutta pelkästä päivystyksestäkin pitää saada kunnon korvaus.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.