Pääkirjoitus | 14.05.2021 08:58

Ei se nyt niin huonosti mennyt

Puolueiden ehdokashankinta kesän kuntavaaleihin nimittäin. Kuntapolitiikan painoarvoa ovat viime vuosina syöneet etenkin kuntien talousvaikeudet. Kun jaettavana on ollut vain niukkuutta, valtuutettujen tehtäväksi on monessa kunnassa jäänyt karsittavista palveluista päättäminen. Nykyisistä valtuutetuista vain harva muistaa ne ajat, jolloin luottamushenkilöt saattoivat esittää ja päättää menonlisäyksistä ja kuntalaisten palveluiden parantamisesta. Kokonaan oma lukunsa on sote-uudistus, jonka toteutuminen näyttää kehysriihen jälkeen todennäköisemmältä kuin ehkä koskaan. Mikäli uudistus tehdään nykyisen luonnoksen pohjalta, kuntataloudessa voidaan keskittyä entistä harvempiin asioihin, mutta taloudellisesti vakaammalta pohjalta.

Politiikan, paikallisenkin, houkuttelevuutta on vähentänyt myös sosiaalisen median keskusteluilmapiiri. Kaikki eivät halua maalitauluiksi kuranheitolle, entisen kansanedustaja Hannes Mannisen sanoin ”kansakunnan kusitolpaksi”. Arvostelua pitää kuntapolitiikassakin kestää, mutta koventunut kielenkäyttö voi vaikuttaa myös luottamushenkilöiksi mielivien profiiliin. Kovat pärjäävät, pehmeät väistyvät.

Äänestysaktiivisuudesta on povattu kesäisen ajankohdan, sekavan poliittisen tilanteen ja koronaepidemian vuoksi viime vaaleja alhaisempaa. Neljä vuotta sitten kuntavaaleissa äänesti 58,9 prosenttia äänioikeutetuista. Puolueet ovat tehneet paljon työtä ehdokkaiden haalinnassa, neljän viikon päästä on äänestäjien vuoro.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.