Pääkirjoitus | 29.04.2021 08:02

Politiikkaa tehdään myös vaalien välillä

Kuntavaaleja edeltävät viikot ovat aina paikallislehdelle kiintoisaa aikaa. Kolmen ja puolen vuoden hiljaiselon jälkeen valtuutetut ja muut kuntavaikuttajat heräävät horroksestaan. Yleisönosastolle on tunkua, valtuustoaloitteita kertyy vino pino.
Eikä siinä mitään: on hyvä, että kouluista, liikenneyhteyksistä ja palveluista ylipäätään puhutaan. Aktiivisilla puolueilla ja ehdokkailla on hyvä sauma tehdä pesäeroa naapuriin, mikäli eroja todella on. Paikallispoliitikkojen on erittäin aiheellista tehdä kuntalaisille selväksi, millä asialla ovat ja kenen joukoissa seisovat. Tämä mahdollisuus on kuitenkin olemassa käytännössä aina, myös keskellä valtuustokautta.

Moni kunnanvaltuutettu jättää nimenhuudon jälkeen puheenvuorot valtuustossa vallan käyttämättä. ”Varsinainen työ tehdään lautakunnissa”, todetaan, ja tottahan se on. Kunnanvaltuustoon moni tärkeäkin asia tulee valmiiksi pureskeltuna. Eniten äänessä oleva valtuutettu ei yleensä ole se, joka omaa aikaa ja valtaansa eniten kuntalaisten hyväksi käyttää. Äänestäjän kannalta olisikin tärkeää, että paikalliset poliittiset ryhmät viestisivät tavoitteistaan ja toiminnastaan myös vaalien välillä. Tiedotusvälineille julkisia ovat vain lautakunnissa ja kunnanhallituksessa tehdyt päätökset, eivät itse kokoukset.

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa reilun kolmen viikon päästä. Siihen asti Turun Tienoon yleisönosastolla on tilaa, äänestyksen ajaksi Meidän Tienoo rauhoitetaan muille.
Uudet kunnanvaltuustot aloittavat toimintansa kesällä. Seuraavien neljän vuoden aikana paikallispolitiikkaa valaistaan Tienoossa kuntalaisille taas mielellään.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.