Pääkirjoitus | 22.04.2021 00:00

Déjà-vu vuoden takaa

Vuodet eivät ole veljiä keskenään, paitsi koronavuodet. Talven kärvistelyn jälkeen koronarajoituksia on alettu asteittain purkaa. Maanantaina aukenivat ravintolat, tosin tiukoin rajoituksin, ja ensi viikolla esimerkiksi Turussa siirrytään toisen asteen oppilaitoksissakin lähiopetukseen. Lasten ja nuorten harrastusrajoituksia puretaan vielä ennen vappua. Kesäleirit ja urheilutapahtumat sallitaan kesäkuun alusta alkaen. Pääministeri Sanna Marin (sd.) ennakoi eilen poikkeusolojen päättyvän ensi viikolla.

Kaikki tämä muistuttaa viime keväästä. Tuolloin totaalisulusta ryömittiin auringonvaloon epätietoisina tulevasta. Kesästä tulikin kaikkien aikojen kotimainen matkailukesä, päivittäiset tartunnat laskettiin yhden käden sormilla eikä työttömyyskään lopulta räjähtänyt käsiin. Syksy ja talvi palauttivat maan pinnalle ja kevättalvi oli taas vuoden synkintä aikaa.

Merkittävin ero viime vuoden tilanteeseen on rokotemäärissä. Suomalaisista ikäihmisistä ja riskiryhmiin kuuluvista valtaosa on jo saanut ainakin ensimmäisen rokotuspiikkinsä. Työikäisten rokotusten odotetaan alkavan toukokuussa. Perusteltua uskoa parempaan ensi vuoteen on siis rutkasti vuodentakaista enemmän.

Sitä, millainen kesä tapahtumien, lomamatkojen ja perhejuhlien suhteen on edessä, ei vielä tiedetä. Mutta hyvältä näyttää. Ehkä syksyllä alkaa iloinen jälleenrakentamisen 20-luku.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.