Pääkirjoitus | 14.01.2021 00:00

Talvea syleilevät etenkin lapset

Talvi tuli varsinaiseenkin Suomeen parin vuoden tauon jälkeen. Viime viikon pikkupakkasilla ulkojäät saatiin Tienoon kunnissa tyydyttävään kuntoon. Sunnuntaina pilviverho repesi, ja tienoolaiset lapsiperheet ryntäsivät luistelemaan. Tiistain lumipyryn ja nyt päällä olevien pakkasten ansiosta hiihtoladut ja pulkkamäet kutsuvat tulevana viikonloppuna.
Vielä joulun alla näytti tyypilliseltä eli surkealta. Viime talvea ei tullut lainkaan, eikä edellisessäkään ollut hurraamista. Silti näyttää selvältä, etteivät suomalaiset ole unohtaneet talven riemuja. Valkoinen maa on mustaa kyntöpeltoa valoisampi, ja tarvittavat varusteet kaivetaan varastoista heti kun säät ja kelit sen sallivat. Kynnys lumileikkeihin ja -liikuntaan on todella matalalla.

Varsinais-Suomen talvet ovat ”aina” olleet vaihtelevia. Jos ilmavirtaukset tulevat lounaasta, ne ovat lämpimiä ja vetisiä. Koillisesta tulee kylmää ja kuivaa. Säärintamien rajapinnassa sataa, viime vuosina vettä, mutta juuri nyt lunta. Harvassa ovat ne, jotka tällaisesta säästä valittavat.
Pakollinen koronahuomio: kun sisäliikuntapaikat ovat kiinni, ulkona touhuaminen on paitsi hauskaa, myös tärkeää ja turvallista. Hiihtoladulla on helpompi pitää turvavälejä kuin sisäjumpassa.
Tämän päivän sääennusteet lupaavat pakkaskauden jatkuvan ainakin viikon. Toivottavasti kyse ei ole vain tilastopoikkeamasta.

Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.