Urheilu | 21.10.2021 07:51

Yliskulman frisbeegolfrata löysi heti kävijänsä

  • Lietolainen Eetu Mäntylä oli Yliskulman frisbeegolfaralla jo kolmatta kertaa. Marttilalaiselle Kasperi Varheenmaalle kerta oli ensimmäinen. Molemmat pitivät uudesta radasta, sillä se oli sopivan vaikea.

  • Silja Selosen tilataideteokset koristavat heittopaikkoja. Puiden runkojen maalauksista muodostui tällä heittopaikalla kala.

  • Yliskulman frisbeegolfrata keräsi runsaasti kävijöitä jo parin ensimmäisen aukioloviikkonsa aikana.

Lieto Yliskulmalaisessa metsikössä ravaa nuoria miehiä laukut olallaan. Puiden rungot kumisevat, kun värikkäät frisbeegolf-kiekot ottavat osumaa kapeista heittoväylistä. Yliskulman frisbeegolfrata ei ole vielä täysin valmis, mutta käyttökuntoinen. Se valmistui kuluneen kesän aikana Yliskulman kyläyhdistyksen sekä hankkeen alullepanijan, paikallisen viljelijän Otto Hyssälän toimesta.

—Radan käyttö alkoi lokakuun alusta. Kaksi ensimmäistä viikkoa ovat olleet positiivinen yllätys. Palautetta on tullut runsaasti suuntaan ja toiseen. Hyviä kehitysehdotuksiakin on tullut, Hyssälä kertoo.
Kaiken kaikkiaan käyttäjät ovat kertoneet radan olevan hyvä kokonaisuus. Radan maasto on vaihtelevaa ja monipuolista. Vielä kohennusta kaipaavat sellaiset asiat, jotka ovat tyypillisiä uudelle radalle, kuten viimeistely ja siisteys.
—Kantojen jyrsintää on tulossa. Lisäksi roskiksia ja penkkejä tuodaan alueelle ja parkkialueen laajentamista mietitään, Otto Hyssälä kertoo.

Vaihtoehto ilmaisille radoille

Radan erityispiirteitä ovat normaalia pidemmät heittoväylät.
—Radan onnistuminen oli positiivinen yllätys ja se, miten amatööri onnistui hankkeessa, Otto Hyssälä tuumii.
Suomessa on toistakymmentä maksullista frisbeegolfrataa. Yleensä vastaavia näkee esimerkiksi leirikeskusten yhteydessä. Hyssälä näkee radan maksullisena vaihtoehtona ilmaisten ratojen ohessa.


Paikalla pelaamassa olleet lietolainen Eetu Mäntylä ja marttilalainen Kasperi Varheenmaa kertoivat radan olevan hyvä ja sopivan vaikea.
—Väylien pituus ja puut lisäävät vaikeutta. On hyvä, että tällainen tuli ja olisi mukavaa, että se olisi talvellakin auki, he kertovat.
Kaksikon mukaan kierrokseen menee aikaa vähän yli kaksi tuntia. Mäntylä oli heittämässä radalla jo kolmatta kertaa, mutta Varheenmaalle kerta oli ensimmäinen.

Myös Hyssälälle tuo iloa, että rata saa nuorison liikkumaan. Radan varrella on myös useita tilataideteoksia, joita paikallinen taiteilija Silja Selonen halusi toteuttaa. Oman työnsä radan valmistuksessa teettivät puolestaan sinne valmistetut tekonurmella varustetut heittoalustat.
—Toki tämän tekeminen oli pieni riski, mutta toivotaan, että käyttäjät löytävät sen hyvin, Hyssälä sanoo.

Puskaradio tuo heittäjiä

Rata sijaitsee yksityisellä maalla ja on myös rakennettu yksityisellä rahalla. Hyssälä tarttui hankkeeseen, kun rataa oli jo jonkin aikaa toivottu Yliskulmalle. Hetki sitten valmistuneen radan käyttö on ollut vilkasta. Siitä todisteeksi Hyssälä kaivaa taskustaan puhelimen, joka piippaa aina kun uusia heittäjiä saapuu radalle ja he suorittavat mobiilimaksun radan alkupäässä. Maksutapahtumia valvotaan paikan päällä tehdyillä kierroksilla. Mikäli radan vieressä on runsaasti autoja, mutta maksuja ei ole näkynyt, voi heittäjien luona suorittaa kyselykierroksen. Radan alkupäässä ja matkan varrella löytyvät ohjeet sekä muistutuksia maksamiseen.
—Toivottavaa on, että maksu suoritetaan rehellisesti ennen kuin aloittaa pelaamisen. Jos lapsilla ei ole MobilePay -sovellusta, voivat vanhemmat hoitaa maksun heidän puolestaan. Moni onkin näin tehnyt, Hyssälä kertoo.

Ensimmäisten aukioloviikkojensa aikana radalla on käynyt jo useita satoja heittäjiä.
—Porukkaa on tullut Harjavallasta ja Kokemäeltä saakka. He olivat kuulleet paikasta ja tulleet testaamaan, Hyssälä sanoo.
Haasteita talveen tuovat vallitsevat keliolosuhteet.
—Tätä on vaikea pitää priimakunnossa kurakeleillä. Kuivat pakkaskelit olisivat hyviä heittelyyn. Katsotaan, miten ensimmäinen talvi sujuu, Hyssälä sanoo.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.