Paikalliset | 30.03.2023 12:46

Yksi lyönti muutti elämän

Yksi lyönti muutti elämän

Elettiin alkukevättä 2006. 16-vuotias moisiolainen Niklas Raho oli kavereidensa kanssa juhlimassa vappua Turun jokirannassa.

Lähellä Paavo Nurmen patsasta Niklas huomasi, että hänen kaverinsa oli pulassa. Eeroa uhattiin puukolla, ja Niklas päätti mennä väliin.

Tilanne saatiin rauhoitettua puhumalla. Mutta kun Niklas kääntyi, veitsellä uhannut löi häntä takaa. Niklas kaatui ja iski päänsä asfalttiin. Taju lähti.

Se oli kohtalokas osuma. Siinä hetkessä nuorukaisen elämä muuttui täysin.

Raho oli sekava. Paikalle tuli vapun viettoa valvovia vapaaehtoistyöntekijöitä, jotka luulivat Rahon olevan kovassa humalassa ja passittivat tämän putkaan selviämään. Vanhemmat hakivat Niklaksen yöllä poliisin hoteista.

—Emme tienneet mitään lyönnistä. Mekin luulimme, että Niklas oli kaljoissa. Että tätä se humalaan itsensä juominen teettää, isä Matti Raho muistelee.

Aamulla tilanne oli entistä vakavampi. Niklaksen puhe oli epäselvää. Vanhemmat soittivat ambulanssin.

—Niken kunto meni niin huonoksi, että hän käytännössä kuoli hetkeksi syliini. Onneksi vaimo pystyi toimimaan, hän on alalla ja alkoi elvyttää.

Tyksissä selvisi, että Niklaksella oli laaja aivoverenvuoto. Lääkärit eivät antaneet paljoakaan toivoa. Aivoissa oli vakava turvotus.

—Nikkeä pidettiin koomassa, jotta aivot saivat levättyä. Teho-osastolla hän oli kolme kuukautta.

Kuin ihmeen kaupalla Niklas Raho selvisi. Kaikki kuitenkin piti opetella uusiksi puhumisesta kävelyyn. Ennen onnettomuuttaan Niklas pelasi TPS:ssä jääkiekkoa ja Interissä jalkapalloa.

—Varsinkin liikuntakyvyn menettäminen oli henkisesti raskasta urheilevalle nuorelle. Otti koville, kun joutui olemaan ihan autettavana, Matti-isä toteaa.

Unelmat uusiksi

Viime viikolla Niklas ja Matti Raho vierailivat Ilmaristen koulussa. 5.—9.-luokkalaiset kokoontuivat liikuntasaliin kuulemaan Niklaksen tarinan.

Rahot ovat kiertäneet ympäri Suomea ja esimerkin avulla halunneet kertoa nuorille, miten valtavat seuraukset väkivallalla — sillä yhdellä lyönnilläkin — voi olla.

Eikä lyönti vaikuta pelkästään uhriin ja tämän läheisiin vaan myös tekijään eli väkivaltaa käyttäneeseen, Matti Raho painottaa. Väkivalta musersi molempien tulevaisuuden.

—En usko, että lyöjä tarkoitti, että Nikelle kävisi näin pahasti. Mutta niin vain kävi.

Sähkö- tai palomiestä Rahosta ei voinut enää tulla. Urheilijan urakin sai jäädä. Haaveet oli kehiteltävä uusiksi. Moni niistä onkin toteutunut: nyt 33-vuotiaalla Niklaksella on oma asunto ja auto. Hän on opiskellut merkonomiksi, treenaa ahkerasti ja tekee osa-aikaista työtä TPS:llä.

—Tyttöystäväkin on löytynyt, Niklas Raho lisää.

Kuntoutus jatkuu lopun ikää.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.