Paikalliset | 09.06.2022 10:00

Velvollisuus kutsui nykyistä majuria

Velvollisuus kutsui nykyistä majuria

Lietolainen Ari Ylä-Mononen ylennettiin Puolustusvoimain lippujuhlapäivänä kapteenista majuriksi. Ylä-Mononen aloitti reserviläistoiminnan 35-vuotiaana, ja aikoo jatkaa toiminnassa mukana, vaikka kahden vuoden päästä kutsuukin nostoväki eli varareservi.

Lietolainen Ari Ylä-Mononen kotiutui varusmiespalveluksestaan Parolannummelta 24-vuotiaana vänrikkinä vuonna 1989. Varusmiespalveluksen jälkeen Puolustusvoimista ei vuosikausiin kuulunut mitään, kovin tuttua monelle reserviin siirtyvälle.

—Sain ensimmäisen kutsun kertausharjoituksiin 35-vuotiaana, 1990-luvun lopulla. Toinen kutsu tulikin sitten heti perään, Ylä-Mononen muistelee kotipihassaan Liedon Nenämäessä.

Noihin aikoihin Suomeen oltiin perustamassa maakuntajoukkoja, puolustusvoimien kokoonpanoon kuuluvia alueellisia joukkoja, jotka muodostetaan reserviin kuuluvista vapaaehtoisista asevelvollisista ja muista kriteerit täyttävistä vapaaehtoisista. Eräänlainen reserviläisten keihäänkärki siis.

—Olen koulutukseltani liikuntatieteiden maisteri, ja tein pitkään reserviläisille fyysisiä testauksia, lihaskuntotestejä, Cooper-juoksuja ja niin edelleen. Lähdin aika pian mukaan myös Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen toimintaan kouluttajaksi, Ylä-Mononen kertaa aktiivisen reserviläisen alkuvuosiaan.

Motivaatio löytyi omasta historiasta: suvussa on sotaveteraaneja.
—Ajattelin, että jos kerran he ovat osansa tehneet, miksen minäkin tekisi. Velvollisuus kutsui.

Sittemmin Ylä-Monosen tehtävät reservissä ovat vaihtuneet ja lisääntyneet. Tietty rutiini on pitänyt aktiivisena.
—Kun hommat sujuvat, mukana on helppo jatkaa.

Viime lauantaina Ylä-Mononen ylennettiin kapteenista majuriksi.
—Siitä (ylennyksestä) olen rehellisesti ylpeä.


Reserviläiset seuraavat tilannekuvaa tarkasti


Venäjän helmikuun lopulla aloittama hyökkäyssota Ukrainaan on olettavasti ollut myös reserviläispiirien ykköspuheenaihe. Vaikka korona-aikana suuria kertausharjoituksia ei juuri järjestetty, pienempiä, suorituskykyä ja valmiutta ylläpitäviä harjoituksia on jatkettu säännöllisesti.

—Keskustelua käydään reserviläispiireissä jatkuvasti, tänäänkin on varmasti yli 50 viestiä tullut. Tietoa tulee jatkuvasti lisää ja tilannekuva on selkeä. Faktan ja fiktion erottaminen toisistaan on näinä aikoina erityisen tärkeää, majuri Ylä-Mononen toteaa.

Kevään aikana myös Suomen ja suomalaisten Nato-kanta on muuttunut dramaattisesti. Ylä-Mononen pitää Nato-jäsenyyttä hyvänä asiana, niin kuin suuri enemmistö suomalaisista upseereista muutenkin.

—Ehkä 15 vuotta sitten ilmoitin jo kannattavani ehdottomasti Suomen Nato-jäsenyyttä. Maastoon kaivetussa poterossa arvostaa enemmän kolmen sadan Hornet-hävittäjän tukea kuin paria ylimääräistä rynnäkkökiväärin tuliannosta, Ylä-Mononen hymähtää.

Siviiliammattiuransa 58-vuotias Ylä-Mononen on tehnyt Salon lukiossa liikunnan ja terveystiedon opettajana. Liedossa mies on perheineen asunut 15 vuotta.

Reserviläisupseerin palvelusikä päättyy Suomessa 60 ikävuoteen, mutta Ylä-Mononen uskoo, että käyttöä löytyy vielä sen jälkeenkin.
—Jos paketti on fyysisesti ja henkisesti kasassa, niin jatko on mahdollista.

Osaaminen ei yhdessä yössä mihinkään katoa.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.