Paikalliset | 07.12.2023 10:05

Vapetus näkyy lietolaiskouluissakin

Vapetus näkyy lietolaiskouluissakin

Sähkötupakan käyttö on selvästi yleistynyt. Niin sanottu vapetus näkyy lietolaisissa kouluissa.

—On hankala sanoa, kuinka suuri ongelma vape täällä on. Mutta sähkötupakan käytöstä on jäänyt kiinni useampia, täällä Ilmaristen koulussakin, kertoo Liedon perusopetuksen johtava rehtori Pekka Teittinen.

Vapen käyttöä saattaa olla hankala havaita.

—Kun ennen tupakoitiin piilossa nurkan takana, nyt sähkötupakkaa poltetaan sisällä, esimerkiksi porukalla wc-tiloissa.

Sähkötupakkaan perehdyttiin viime perjantaina, kun Raide ry:n Susanna Sykkö luennoi Taatilan yläkoululaisille.

Sykkö muistutti, että sähkötupakka, tuo nikotiinipitoista höyryä sisältävä savuke, on suht uusi tuote. Ensimmäiset vapemyymälät perustettiin maailmalla reilu 10 vuotta sitten. Vuodesta 2018 sähkötupakka on ollut laillinen Suomessa.

—Ongelma on se, että kun on uusi tuote, ei tiedetä, miten sen käyttö pitkällä tähtäimellä vaikuttaa ihmisen terveyteen.

Jossain vaiheessa eli mielikuva, että sähkösavuke on perinteistä tupakkaa terveellisempi. Niin sen pitikin olla: sähkötupakka kehitettiin auttamaan irti tupakkariippuvuudesta.

—Se haave meni pilalle, kun kehitettiin vahvempia vapenesteitä. Vapeissa saattaa olla enemmän nikotiinia kuin perinteisessä tupakassa, Sykkö vertaa.

Tutkimusten mukaan nikotiini on selvästi koukuttavampi aine kuin vaikka energiajuomista ja kahvista tuttu kofeiini. Nuorella on huomattava riski koukuttumiseen.

—Nikotiini saattaa aiheuttaa pysyviä muutoksia nuoriin vasta kehittyviin aivoihin. Esimerkiksi oppiminen saattaa hankaloitua.

Vapejen nesteet voivat olla hyvinkin erilaisia.

—Kertakäyttöiset vapet tehdään huonoista materiaaleista halvalla. Oleellinen kysymys on, voidaanko oikeasti tietää, mitä laitteeseen ostettu neste sisältää, Sykkö sanoo.

 

Yhteiskunnan mukana

Tupakka- ja nikotiinituotteiden hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta. Nuoret eivät pysty ostamaan sähkösavukkeita suoraan kaupasta, vaan tarvitsevat siihen välikäden. Vapeen liittyy siis myös rahankiertoa, kun niitä myydään, ostetaan ja välitetään.

—Vapekauppaan liittyen saattaa tulla erimielisyyksiä. Näitä mutkia nuoret ovat selvittäneet keskenään kouluaikanakin. Vape ei ole pelkkä terveydellinen ongelma, rehtori Pekka Teittinen jatkaa.

Jos oppilas jää koulussa kiinni sähkötupakan käytöstä, lähtee siitä heti tieto huoltajille. Vape takavarikoidaan ja useimmiten oppilas saa jälki-istuntoa.

Se, mitä päihdettä suositaan, vaihtelee. Voidaan puhua kausivaihteluista.

—Vapen käyttö on selvästi sosiaalinen ilmiö. Sitä poltetaan yläkoululaisten kesken kaveriporukassa.

THL:n viime keväänä teettämässä kouluterveyskyselyssä lietolaisista 8.- ja 9.-luokkalaista 38,4 prosenttia oli käyttänyt vähintään kerran sähkösavuketta tai jotain tupakkatuotetta. Sähkösavuketta käytti päivittäin 8,5 prosenttia vastanneista.

Teittinen muistuttaa, että nuoret eivät ole erillinen osa yhteiskuntaa. Ne trendit, jotka yhteiskunnassa näkyvät yleisestikin, näkyvät myös kouluissa.

—Vapetus ei ole vain koulun asia. Seuraamme tilannetta ja mihin suuntaan se kehittyy, hän toteaa.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.