Paikalliset | 26.01.2023 12:19

Vanhempien kohtauspaikka, vauvojen virkistys

Vanhempien kohtauspaikka, vauvojen virkistys

Lastenvaunut täyttivät Yli-Maarian seurakuntatalon aulan viime viikon tiistaina. Äidit ovat saapuneet vuoden ensimmäiseen vauvakerhoon. Kerhohuoneen lattialle on levitetty matto, jonka päällä köllöttelee vauvoja tutkiskellen ihmeissään ikätovereitaan. Pienimmät vauvakerhon kävijät ovat vain muutaman viikon ikäisiä ja vanhimmat vuoden molemmin puolin.

—Viime kautena kerhossa kävi parhaimmillaan yli 20 äitiä ja isää. Maarian alueelle on tyypillistä, että täällä asuu nuoria perheitä, joille syntyy vauvoja, perhetyöntekijä ja kerhon vetäjä Minna Vainio kertoo.

Vauvakerho mahdollistaa tutustumisen samassa elämäntilanteessa oleviin vanhempiin. Kerhon ohjelma loruleikkeineen on vauvalle sopivaa ja keskustelulle jää aina runsaasti aikaa. Kerho toimii yhdessä Turun kaupungin avoimen varhaiskasvatuksen kanssa ja kokoontuu tiistaisin kello 13—15. Kerhoaikaa pidennettiin puolella tunnilla sen suosion takia.

 

Äitejä ympäristökunnista

Vaikka kerho fyysisesti sijaitsee Maariassa, on osallistujia saapunut runsaasti lähialueilta, kuten Ruskolta ja Liedosta.

Vainion mukaan kerhossa jutellaan esimerkiksi lapsen kasvatuksesta ja kehityksestä, ja äidit jakavat vinkkejä toisilleen.

—Kerhoon kuuluu myös yhteinen hetki, köröttelyä, laulua ja liikkumista. Triangelin soitto ja tietyt laulut kuuluvat rutiineihin. Äidit voivat tehdä myös lorupusseja muistoksi lapselleen ensimmäisestä kerhovuodesta, hän sanoo.

—Ohjaajallekin on ihanaa saada elää kerran viikossa mukana vauva-arjessa, Vainio naurahtaa.

Aivan pieniä, alle kuukauden ikäisiä vauvoja, ei kerhossa ole juuri näkynyt jylläävän rs-viruksen takia. Kerhon lelut ja soittimet pestään silti jokaisen kerhotapaamisen jälkeen ja käsihygieniasta huolehditaan. Äideille on tapaamisissa tarjolla kahvia ja teetä.

—Ja ketään ei lähetetä kotiin, vaikka lapsi olisi yli-ikäinen, eli yli 1-vuotias, Minna Vainio muistuttaa.

—Ja myöhemmin täältä saa ylennyksen ja pääsee perhekerhoon, varhaiskasvatuksen opettaja Marianne Paappa kertoo.

 

Ystävien kohtauspaikka

Parhaimmillaan vauvakerhossa käyvät äidit tutustuvat ja ystävystyvät toisiinsa. He luovat näin uusia tuttavuuksia ja käyvät omalla ajalla yhdessä lenkillä ja puistotreffeillä.

Turkulainen Henna Oivanen on saapunut vauvekerhoon 7,5 kuukauden ikäisen tyttärensä Eimin kanssa. Kerhotapaamisessa hän kohtasi entisen työkaverinsa, lietolaisen Saila Myllymaan, joka saapui kerhoon 5,5 kuukauden ikäisen Frans-pojan kanssa.

—Emme olleet nähneet varmaan kahteen vuoteen. Sitten Henna ehdotti, että tulisimme yhdessä tänne. Olemme käyneet jo koko viime syksyn, Saila Myllymaa sanoo.

Kerhossa parasta äitien mukaan on se, että lapset viihtyvät, kun he näkevät muita lapsia ja luvassa on järjestettyä ohjelmaa. Aikuiset puolestaan löytävät uusia kavereita, jotka ovat samassa elämäntilanteessa.

—Vauvakerhoja pitäisi mainostaa paremmin esimerkiksi neuvoloissa. Kynnys tulla on iso, jos ajattelee, että sisältö seurakunnan kerhossa olisi kokonaan hengellistä. Asia ei ole niin. On myös kiva, että tänne pääsevät muutkin kuin seurakunnan jäsenet, Henna Oivanen sanoo.

—Minut itseni vietiin ihan pienenä Paattisilla samantyyppiseen kerhoon ja sain sieltä elinikäisiä kavereita, Saila Myllymaa jatkaa.

 

Vauvapäivä maaliskuussa

Tällä kokoontumiskerralla vauvakerhossa esitetään uusi loru, jossa silitellään ja katsotaan vauvaa. Yhteisessä leikissä puolestaan laulettiin jokaisen vauvan nimi vuorotellen ja äidit esittäytyivät toisilleen. Rauhallinen musiikki ja triangelin säestys loivat tunnelmaa iltapäivän vauvakuplaan.

Kaikkiaan Pohjois-Turussa on verrattain paljon toimintaa perheen pienimmille. Vauvakerhon lisäksi seurakuntien tiloissa järjestetään perhekerhoa, värikylpyä, tanssita vauvaa -ryhmää sekä isä-lapsi -kerhoa.

15. helmikuuta seurakuntatalolla järjestetään odottavien vanehmpien iltapäivä ja 23. maaliskuuta luvassa on vauvapäivä, jonka ohjelmaan kuuluu värikylpyä, vauvahierontaa, lorukorttipajaa ja tietoa lapsen ensiavusta.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.