Paikalliset | 24.02.2022 08:24

Vaihtelevat kelit teettävät töitä tienpitäjille

Vaihtelevat kelit teettävät töitä tienpitäjille

Liedon kunnossapitoinsinööri Jussi Kuusinen kävi eilen Nuolemolla Ruohomäentiellä katsastamassa jäätyneen ojarummun, joka valuttaa suojasäillä vedet ajoradalle. Tänään rumpu avataan, jotta ojat saadaan vetämään ja vedet ohjattua pois Ruohomäentieltä.

Lieto —Ihan poikkeuksellinen talvi, toteaa Liedon kunnossapitoinsinööri Jussi Kuusinen jäisen lätäkön reunalla Nuolemolla.

Aikaisin alkanut, säiltään vaihteleva talvikausi on teettänyt kunnan kunnossapidossa eniten töitä miesmuistiin. Lunta on satanut runsaasti, yleensä talvimyrskyjen muodossa tai muuten vain paljon lyhyessä ajassa. Kireiden pakkasjaksojen jälkeen on tullut suojakelit ja vesisadetta, niiden jälkeen taas kunnolla pakkasia.

—Ensimmäisiä umpeen jäätyneitä ojarumpuja ja ojia avattiin jo ennen vuodenvaihdetta. Yleensä niiden töiden aika on vasta keväällä. Eivätkä työt ole loppumassa. Tänään (keskiviikkona) aamulla oli 16 astetta pakkasta, huomenna (torstaina) plusasteita. Vesi virtaa taas, Kuusinen ennakoi eilen.

Oma piha, oma vastuu

Kunnan kapasiteetti on täydessä käytössä. Tämän päivän suojasäille on varattu 1—2 kaivinkonetta sekä höyrynkehitin.

—Töitä tehdään kiireellisyysperiaatteen mukaan vahinkojen torjumiseksi. Sinne mennään, missä on eniten tarvetta.

Tarvetta voi olla eniten esimerkiksi omakotitaloalueella, jossa jäätynyt oja ei vedä. Sulamisvedet uhkaavat kellareita, eikä kunnasta välttämättä ehditä avuksi.

—Umpeen jäätynyt rajaoja tai kiinteistöliittymän rumpu kuuluvat kiinteistönomistajan vastuulle. Jäätyneen rummun avaaminen ei ole ihan yksinkertainen juttu. Mekaaninen jään poisto tai höyrynkehittimen vuokraus ovat oikeastaan ainoat vaihtoehdot. Toki kaikki tarvitsevat höyrynkehitintä samaan aikaan, Jussi Kuusinen hymähtää.

Etukäteen tilannetta voi ennaltaehkäistä lumitöiden yhteydessä ja pitämällä ritiläkaivot avoimina. Ensiapuna voi yrittää rikkoa jäätä vaikka rautakangella ja lapioida jäät pois rumpujen päistä.

Liukkaudentorjuntaankin on kulunut tänä talvena tavallista enemmän mursketta ja hiekkaa. Vaihtelevat säät ovat todennäköisesti aiheuttaneet myös tavallista enemmän routavaurioita, kun tiepohjat ensin kastuvat ja sitten jäätyvät monta kertaa talven aikana.

—Oletus on, että routakorjauksia pitää tehdä ensi kesänä tavallista enemmän. Sen näkee sitten keväällä, Kuusinen päättää.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.