Paikalliset | 28.09.2023 11:44

Vahto sai kodan myötä luontopainotteisen eskariryhmän

  • Soile Tuominen luotsaa nyt Vahdon päiväkoteja, kun Mari Renberg siirtyi Hiidenvainion päiväkodinjohtajaksi. Tuominen on tuttu kasvo täällä; hän työskennellyt Vahdolla varhaiskasvatuksen parissa syksystä 2007 lähtien.

  • Laukolan päiväkoti ottaa vähitellen uutta kotaansa haltuun. Kuvassa eskarilaiset Senni Levola (oik.), Isla Lohisto ja Verne sekä varhaiskasvatuksen opettaja Sara Jeromaa ja päiväkodinjohtaja Soile Tuominen.

Ollaan MLL:n talon takapihalla, ja siinä se nyt seisoo: upouusi kota. Laukolan päiväkodin esikoululaiset Verne, Isla Lohisto ja Senni Levola johdattavat sisälle ja neuvovat jättämään kengät eteiseen.

Välioven takaa aukea itse kota, avara ja tunnelmallinen kymmenkulmainen tila. Neliöitä on 33. Reunoilla on penkit, keskellä tulisija.

—Tämä kota on ollut ihan kiva, lapset tuumivat.

Kodassa on tehty eskarikirjan tehtäviä, pidetty satuhetkiä ja sanailtu tarinamuistipeliä.

Kota on hankittu Vahdolle nimenomaan esiopetuksen käyttöön, sillä Niittyvillojen ryhmä on luontopainotteinen. Vastaavanlainen kotaryhmä on jo joitain vuosia toiminut Ruskolla Karhukallion päiväkodissa.

Laukolan kota valmistui elokuussa, joten vielä sitä ei ole ehditty kovin paljoa hyödyntää. Varhaiskasvatuksen opettaja Sara Jeromaa on kuitenkin varma, että tila mahdollistaa monenlaista.

—Lapset ovat kovasti toivoneet, että jäätäisiin tänne yöksi. Että järjestettäisiin yöeskari, Jeromaa kertoo.

Senni Levolalla on muitakin toiveita kodan suhteen.

—Täällä olisi kiva syödä ja haluaisin, että täällä järjestetään disco.

Muutama viikko sitten vietettiin avajaiset. Tarjolla oli poppareita ja omenamehua, ja kaikki Laukolan päiväkodin ryhmät pääsivät tutustumaan kotaan.

Syyssää on ollut toistaiseksi sen verran lämmin, ettei tulisijaa ole tarvinnut valjastaa.

—Viime viikolla koepoltettiin ensimmäinen pesällinen. Kun sää tästä viilenee, tullaan varmasti polttamaan puita enemmän, Jeromaa lisää.

Muuten kotaa on otettu hyvin haltuun: säännöt näyttävät olevan lapsille jo selvät.

—Kodassa ei saa huutaa, koska täällä kaikuu, Verne perustelee.

—Eikä saa juosta. Muuten voi kompastua, Levola lisää.

 

Tilanne tilojen suhteen nyt hyvä

Laukolan päiväkodissa aloitti tänä syksynä kaikkineen parikymmentä esikoululaista. Niittyvillojen lisäksi on Metsätähdet-ryhmä, jossa on sekä eskareita että viskareita. Metsätähtien tilat ovat koululta lainatuissa luokissa.

Niittyvilloilla on kodan lisäksi sisätilat MLL:n talossa paikassa, missä ennen toimi nuokkari. Toinen nuokkarin vanha tila remontoitiin kesällä alakoulun musiikinluokaksi.

Varhaiskasvatuksen opettaja Sara Jeromaa on ollut tyytyväinen tähän ratkaisuun. MLL:n talon tilat ovat olleet toimivat. Neliöitä on mukavasti Niittyvillat-ryhmän 14 eskarilaiselle.

—Tämä [MLL:n talo] on tosi retro! Hyvin arki on täällä lähtenyt käyntiin, Jeromaa sanoo.

Kaikkineen Laukolan päiväkodilla on tällä hetkellä tilojen suhteen hyvä tilanne, vahvistaa Vahdon päiväkotien johtajana elokuussa aloittanut Soile Tuominen.

Vielä vuosi sitten ei ollut yhtä hyvä. Laukolaan pohdittiin laajennusta, koska päiväkodin tilat eivät riittäneet varhaiskasvatukselle. Neliöitä lainattiin koulun puolelta, vaikka koulu itsekin olisi tarvinnut niitä käyttöönsä.

Kuntapoliitikot kuitenkin päättivät, ettei laajennusta tehdä. Laukolan päiväkodin tilan tarve päätettiin ratkaista kodalla ja siirtämällä nuokkari Piipulaan, jotta nuorisotoimelta vapautuu neliöitä varhaiskasvatuksen ja koulun käyttöön.

Varhaiskasvatus muutti Piipulasta pois keväällä 2022 ilmanvaihdollisten- ja esteettömyysongelmien takia. Piipulaa remontoitiin kesällä, ja nuokkari avattiin siellä elokuussa.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.